Tippek otthonunk optimális ablakainak megtervezéséhez

Tippek költséghatékony nyíászáró megvalósításhoz - Internorm

Tippek otthonunk optimális ablakainak megtervezéséhez

Ablakok terve

Ha valaki éppen belefogott álmai otthonának tervezésébe, cikkünkből választ kaphat, hogyan tudja megtalálni a korszerű és egyben költséghatékony kiviteleket. Vagy egyszerűen csak ötleteket meríthet, mire érdemes odafigyelni a tervezési folyamat során.

Beköszöntött a tavasz, a természet újjászületésével egy időben sokunkban mocorog a fészekrakó ösztön. Megfigyelték, hogy ilyenkor gyarapszik a felújítások száma, az enyhe időjárásnak köszönhetően az építkezéseken is beindulnak a látványos munkálatok. A következőkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a minőség megtartása mellett az ablakokra szánt keretünket optimálisan használhatjuk fel.

Internorm teraszajtó alternatívákEmelő-toló ajtót a teraszra minden áron?

Ha valaki igazán trendit szeretne alkotni, akkor csakis földtől plafonig ablak jöhet szóba. Lehetőleg minél optimálisabb tájolással, szép kilátással és összhangban a természettel. Hab a tortán egy jókora nappalival egybeépített terasz. Átjárás természetesen elegáns megoldással, emelő-toló ajtóval. A hatalmas üvegszerkezetek igazán karakteressé és otthonossá varázsolják a lakóteret, ám érdemes azt is fontolóra venni, hogy valóban csak az emelő-toló ajtó mint a legdrágább kivitel tehet-e minket boldoggá? Egy hagyományos teraszajtó mellett szólnak a változó klimatikus viszonyok: egyre kevesebb az az idő, amikor büntetlenül tárhatjuk ki az ajtót. A teraszajtót is sorolhatjuk fix üvegezéssel, így a „kint is lenni, bent is lenni érzést” megtarthatjuk. Arra azért figyeljünk a fix szerkezeteknél, hogy az üvegeket kívülről is valahogy meg kell tudnunk tisztítani – az emeleten is. A klasszikus teraszajtóknál arra is van lehetőség, hogy 180 fokban nyíljon az ajtó – ez a berendezés megtervezésénél lehet fontos szempont.

Internorm ablak gyerekszobábanSokan gondolják úgy tervezéskor, hogy következetesen vigyük végig a házon a teljes földtől plafonig üveg megjelenést. Ez alól aztán a gyerekszoba sem lesz kivétel. De vajon a kisgyerekek is kényelmesen tudják használni a nagy szerkezetet? A képen a fix üveg mellett egy nyitható, buktatható teraszajtó látható. Mindenki döntsön tetszése szerint!

A papír mindent elbír: avagy mire nem gondolunk a látványtervek alapján

Amíg a terveinket nézegetjük, és a megrajzolt nagy üvegfelületekben gyönyörködünk, idilli a kép. A felhők akkor kezdenek gyülekezni, amikor az első ajánlatkérések során rájövünk, hogy a terven szereplő elképzelések egyáltalán nem, vagy nem abban a formában valósíthatóak meg.
Mielőtt az olvasó tényleg azt hinné, hogy a megtervezett háza legszebb részéről szeretnénk lebeszélni, nézzük csak meg, mivel fog szembesülni – legkésőbb az építkezésen. Tegyük fel, hogy akkora üvegeket sikerül egyben legyártatni, amekkorát csak szeretnénk. De lépjünk eggyel tovább: válasszunk árnyékolót és szúnyoghálót. Ekkor még több korláttal kell szembesülnünk, mint az ablakoknál.

Árnyékolás nagy ablakfelületeknélÚjépítéseknél már alap, hogy a redőnytokot elrejtjük, bekerül a hőszigetelésbe. Viszont odáig nem mindig gondoljuk végig, hogy bizony sem az árnyékoló, sem a szúnyogháló nem a levegőben lebeg: mindkét oldalon vezetősínek futnak. Ez bizony valamicskét mindenképpen elvesz a látványból, így amikor az üvegnél többletköltséget is vállalva nem engedtünk osztásokat beépíteni, most azzal kell szembesülnünk, hogy mindenképpen legalább 4 méterenként futni fog egy-egy függőleges sín. Mivel ezeket nem tudjuk kihagyni, érdemes ezeket a „lábakat” is az ablakunk külső megjelenéséhez és a homlokzathoz igazítani. Legjobb, ha egy helyről szerezzük be a teljes ablakrendszert árnyékolóval, szúnyoghálóval – így biztosak lehetünk benne, hogy tényleg egy árnyalatban készül el minden.

Érdemes a rovarvédelemről is idejében elmélkednünk, hogy a legjobb megoldást választhassuk. Számos verzió áll rendelkezésre a nyithatótól az eltolhatóig, vagy a rolóstól a fix szúnyoghálóig. Itt is jó, ha az ablakszerkezettel egységben nézzük és ahhoz passzoló működésmódot rendeljük hozzá. Ha esetleg az építkezésre szánt összegek nem foglalják magukban az árnyékolót, vagy a szúnyoghálót, akkor is érdemes előre kialakítanunk a helyét (redőny, zsaluzia esetében a tok helyét építsük ki), hogy később fájdalommentes beavatkozással rendelhessük hozzá a megfelelő árnyékolót.

Internorm sarokkialakításOszlopról szó sem lehet! Vagy mégis?

Még mindig kedvenc témánknál, a nagy üvegfelületeknél maradva: a hatalmas üvegszerkezetekkel optikailag tágítjuk az életterünket, így a „négy fal között” gondolat teljesen új megvilágításba kerül. A stílus néha úgy kívánja, hogy ne törjük meg a kilátást osztásokkal és falakkal – még a sarkokban sem. Viszont nem árt szem előtt tartanunk, hogy hőtechnikailag így egy „gyengébb láncszemet” építünk be, mi több, ennek a kivitelezése jóval magasabb árat jelent. Egy oszlop beépítése a sarkon korszerű megoldást jelenthet a két problémára egyaránt, sőt akár egy szép burkolattal ki is hangsúlyozhatjuk ezt a megoldást.

Fix és nyitható ablakok kombinációjaMindet nyissuk?

Első nekifutásra hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az újonnan tervezett otthonunk minden ablakát nyitni, de minimum buktatni szeretnénk. Ha viszont jobban belegondolunk, nem mindegyiknél elvárás, hogy rendelkezzen ezekkel a funkciókkal. Annál is inkább, mert szellőztetés tekintetében precízen kiszámolható, hogy mely pontokon van szükség nyitásra. Amellett, hogy a fix ablakoknak kisebb a tokja és több fényt engednek be, jóval kedvezőbb áron hozzájuthatunk.

Hol ragaszkodjunk a fa ablakokhoz?

Vitathatatlan, hogy a fa látványa még akkor is természetességet kölcsönöz, ha festett felületről van szó. Éppen ezért ragaszkodunk is hozzá. Ám vannak olyan helyiségek a házon belül (pl. fürdőszoba, pince, garázs), ahol a műanyag is megfelelő megoldás lehet, az adottságai és a kedvezőbb ára miatt is. Ha fa/alu, ill. műanyag/alu szerkezeteket kombinálunk, akkor az alumínium borításnak köszönhetően a homlokzaton teljesen egységes képet kapunk, belül pedig funkciónként és helységenként elkülönülő nyílászárókat. Így a magasabb páratartalomnak, vagy nagyobb hőmérséklet-különbségnek kitett ablakok időtállósága is magasabb.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük