Trendi teraszajtó kontra szerényebb költségvetés? Lehetséges

Trendi Internorm teraszajtó

Trendi teraszajtó kontra szerényebb költségvetés? Lehetséges

Egy építkezés vagy felújítás költséges mulatság, akkor is, ha a megvalósításhoz ma egy sor támogatás is rendelkezésre áll. Összefoglaltunk néhány ötletet azért, hogy a vágyott nagy üvegfelületek vagy a hangulatos kerti partik kiindulópontjai, a látványos teraszajtók ne bukjanak el a költségvetés akadályversenyén.

Az aktuális ablakdivat szerint a látvány és a sok napfény kedvéért kifejezetten népszerűek a nagy, néha extra méretű nyílászárók, amelyek azonban még egy komolyabb költségvetésben is meglepő nagyságrendű tételt jelenthetnek. Szakértőink szerint azonban néhány centi nagyságrendben kötött kompromisszummal, vagy pár ötlettel és átgondolt tanáccsal sokak számára elérhetővé válnak a minőségi nyílászáró megoldások.

Áldozat a látvány oltárán

Ha egy kisebb költségvetésből gazdálkodó család beleszeret egy meghatározott látványt, stílust képviselő pl. teraszajtóba, az árak összehasonlításakor az azonos kinézetet, de gyakran a rosszabb minőséget kínáló mellett teszi le a voksát. „Az ugyanolyan jó, de sokkal olcsóbb” meghatározás az ablakvásárláskor a következőt jelenti. Csak egy háromajtós kisautóra van pénzünk, de helyette megvesszük a legnagyobb modellt háromhengeres 1000cm-es motorral, ami sokat fogyaszt és sokat kell szervizbe vinni – viszont jól mutat.

Mindenki eldöntheti, hogy autót érdemes-e így vásárolni. És ablakot?

Nézzünk néhány ötletet, hogy a minőség többek számára kerüljön elérhető távolságba.

Erkélyajtó matek

A nagy üvegfelületről senkit nem akarunk lebeszélni, de modell és modell között, az árat tekintve sokkal nagyobb a különbség, mint az élvezetei értéke alapján.

Vegyünk példaként egy 3,0 x 2,4 m teraszajtót. Itt háromféle megoldás közül választhatunk: nyíló erkélyajtó egy fix üveggel, tolóajtó és emelő-tolóajtó – utóbbi megoldások rendkívül trendinek számítanak és lássuk be jól is mutatnak. Ám ha az árak nagyságrendjét akarjuk összehasonlítani, amíg az egy fix és két nyíló résszel kialakított erkélyajtó 3 egység, addig a tolóajtó 4,5 egység, az emelő-toló 6,5 egységbe kerül – ezt érdemes átgondolni.

Lapos küszöbös emelő-tolóajtó
Exkluzív megjelenést biztosít a lapos küszöbös emelő-toló ajtó, amihez tökéletes átláthatóságot biztosító szúnyoghálót is rendelhet.

Hová tűntek az ésszerű méretek?

Kérdezik a szakértők. Egyre gyakoribbak a terveken a 3 m belmagasságú épületek, amibe 2,7m magasságú nyílászárót illik tenni. Az élvezeti értéket kevésbé befolyásolja, ha ehelyett csupán maximum 2,50 magas szerkezetet választunk, különösen ha az árkülönbséget is meglátjuk.

Hol hozzuk be a sarokkanapét?

Minden házban lennie kell egy nagyobb méretű, átjárható nyílásnak. Maradva az előbbi méretpéldánál: egy 3 m széles tolóajtó szabad átjárható ajtónyílása nem egészen 1,5m, míg egy kétszárnyú ajtónál 2 m és itt is lapos küszöbön tudunk ki-bejárkálni. Gyorsan válik praktikussá döntésünk eredménye.

Kétszárnyú teraszajtó
A kétszárnyú teraszajtóknak köszönhetően a nappali-étkező még tágasabbnak hat.

Fix ablak?

Az ablakok árának egyik legjelentősebb részét a vasalatok teszik ki. Ezért is érdemes átgondolni, hogy a helyiségekben a szellőztetés érdekében hány nyíló ablakra van szükség, a többi nyugodtan lehet fix, hiszen a többi funkcióját így is ellátja. Újabb ügyes tipp a költségvetés elvárásainkhoz igazításához.

Nyíló teraszajtó és fix üvegek kombinálása
Nyíló teraszajtó és fix üvegek összeépítésével teremtett a tulajdonos nagy üvegfelületeket, hogy minden évszakban élvezhessék a kert látványát.

Észrevétlen különbség funkcióhoz igazítva

Lassan megdőlni látszó közhely, hogy „az igazi ablak fából van”. Senkit nem akarunk lebeszélni az ún. alufa ablakokról (az időjárásnak kitett felén alumínium, a beltérben fa), de cégünk 90 éves gyártói tapasztalatai alapján állítjuk, hogy a fa ablak a műanyaggal szemben igazán jelentős előnnyel az esztétikán kívül nem rendelkezik. Viszont lényegesen többe kerül. A fa és a műanyag ablakok párhuzamos fejlesztése során szerzett tapasztalatok azt mutatja, hogy a kevésbé fontos életterekbe, mint pl. wc, fürdő, a sokkal praktikusabb műanyag ablak érdemes választani. Ezek külső alumínium borításának köszönhetően a ház teljesen egységes képet fog mutatni. Ismét egy költségcsökkentő tétel, amely nem megy a vágyott látvány kárára.

Életünk jelentős részét – mindentől függetlenül – lakásunkban töltjük. Otthonunk hangulatát és a nehezen számszerűsíthető, beárazható vagy akár körülírható komfortérzetét az ablakok is alaposan meghatározzák. Válasszunk tehát megfontoltan ajtót, ablakot, teraszajtót!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük