Jövőbemutató hagyományőrzés

Jövőbemutató hagyományőrzés Internorm ablakokkal

Jövőbemutató hagyományőrzés

A tradíció akkor él tovább, ha be tudjuk építeni a maiba, a modernbe. A rohanó városi munka mellett egyre többen vagyunk, akik nyugodt, családi házas miliőre vágyunk. Ezt az életformát választotta egy ügyfelünk is, aki a Mosoni-Duna partján lelt otthonra. A helyi építészeti hagyományokat folytató, nagy üvegfelületeivel, tolóajtajával mégis modern házról a tervezőt, Lukácsi Tamást kérdeztük.

A legnagyobb kihívás

Izgalmas feladat volt a Szigetköz kapujába tervezni egy olyan lakóépületet, ami elsőként épül majd fel, emiatt egyedi elem lesz, a későbbiekben viszont a környezetébe kell, hogy simuljon. Egy addig még beépítetlen területre tervezni, viszonyítási ponttal szolgálni az utcában építkezőknek meglehetősen nagy felelősség.

Környezetbe ágyazva

A tervezés helyszíne a falu szélén található, a folyóparthoz közeli beépítetlen telektömb, mely összefolyik az ártéri területtel. A koncepcióalkotás inspirációját éppen a közeli folyópart, növényekkel gazdagon benőtt természetes közege szolgáltatta, illetve a távoli kertvégeken lévő faszerkezetű kukoricagórék. A megbízóval egyetértésben, egy természetközeli, a helyi építészeti hagyományokra reflektáló, kortárs épület víziója fogalmazódott meg bennünk.

Magastetős, tornácos kialakítású ház
A magastetős, tornácos kialakítással a helyi építészeti hagyományokat tartották szem előtt.

A kétirányú kapcsolódás tetten érhető

A ház kialakítása, a tornác jelenléte utalás a helyi építészeti hagyományokra, a különböző textúrák használata a homlokzaton pedig kapcsolódás a kortárs építészethez. Az épületet egyszerű, nagyvonalú tömegalakítás, racionális térszervezés, feszes alaprajz, természetes anyaghasználat jellemzi. Ezért is válhatott a ház karakterét meghatározó elemmé a faburkolat és nyers beton használata.

Átgondolt alaprajz és anyaghasználat
Átgondoltság jellemzi az alaprajzot és az anyaghasználatot is

Az elképzelés megvalósul

Alapkoncepcióként határoztuk meg, hogy a bejárat fedett tornácon át legyen megközelíthető, a szülői háló és gyermekszobák külön traktusban helyezkedjenek el önálló fürdőszobákkal, illetve a nappali-étkező tér együttes nyitott legyen a kert irányába. A tornác – mely fedett átközlekedést biztosít a garázs és a lakás között – rávezet a centrumban lévő bejáratra.

Jó érzés arra visszagondolni, hogy minden javaslatunk megvalósulhatott, gördülékenyen ment az együttműködés. A környezettudatos gondolkodás nem csupán a gépészeti felszereléseken – hőszivattyús fűtés, hűtés, szellőztető gép, napelem –, hanem a természetes építőanyagok használatán és a természetközeliséget hangsúlyozó alaprajzon is megmutatkozik.

Tisztaság és harmónia az épület színeiben
Színeiben is tisztaságot és harmóniát sugároz az épület.

A természet ölelése

A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően a közlekedő–, és életterek mindig fényárban úsznak. A tolóajtó egy fix üveggel egybeépítve több mint 6 méter széles üvegfelületet alkot. A határtalanság élményét jelentő ablakoknál kiemelten fontos szerepe van a megfelelő hőszigetelésnek, csak így szeretnek a lakók az ablak közelében üldögélni télen is.

270 cm magasságú Internorm ablakokkal
A 270 magas ablakokon keresztül pillantva bent is kint érezhetjük magunkat.

A magas esztétikai és technikai elvárásknak megfelelő Internorm KF 410 típusú nyílászárók és a kényelmes közlekedést biztosító, alacsony küszöbös KS430 típusú emelő-toló ajtó jöhetett szóba. Az ablakkeretek fehérsége és a fal bézsbe hajló színének kontrasztja kiemeli és keretezi a nagy üvegfelületeket.

A terasz felől
A terasz felől a nagy nyitható ajtó, míg a másik homlokzaton a fix üvegek dominálnak.

A beltér folytatásaként is értelmezhető terasz egyszerre szolgál védőfunkcióval a szélfútta területeken, ugyanakkor biztosítja a kitekintést és a kapcsolatot a kert irányába. Az alaprajzot úgy képzeljük el, hogy a házba lépve az előszobából feltárulkozó pátió világítja be a megérkezés terét, illetve a köré szervezett konyhát és fürdőszobát. Az előszoba előtti közlekedő funkcionálisan osztja ketté a lakást.

Nagy terasz nappal...
A nagy terasz a pihenést szolgálja nappal is ...

A kert irányába tájolt nappali és szülői hálóterekre, illetve az előkert felé a gyermek és kiszolgáló funkciókra. A nappali-étkező-konyha tér együtteshez az előbb említett nagy üvegfelületekkel megnyitott fedett terasz tartozik, mely pazar térélményt nyújt.

Hívogató, nagy üvegfelületek
…és este is, amikor a nagy üvegeken keresztül hívogat

Internorm termékek:

KF410 és KS430 emelő-toló ajtó (kívül antracitszürke alumínium borítással, belül fehér színben, studio designban)

Az Internorm termékeket a Z&A Kft. szállította és építette be.

Tervező: Lukácsi Tamás
Fotó: Lukácsi Ákos

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük