Kilincshasználati kisokos – ablakokhoz, emelő-toló ajtókhoz

A kilincs helyes használata

Kilincshasználati kisokos – ablakokhoz, emelő-toló ajtókhoz

Kilincs ha nincs…

Tudta-e, hogy legjobb szándékkal is elronthatja gondosan kiválasztott ablakait? Tudta-e, hogy létezik olyan kilincs, ami védelmet nyújthat a kiesés ellen olyan családi házakban, ahol a kisgyermekek is elérik és kinyithatják az ablakot? Nézzük meg, mire érdemes odafigyelnünk kilincsválasztásnál és a már meglévők használatánál egyaránt!

Hány féle szempont szerint választhatunk kilincset?

Színében, anyagában, formájában és funkciójában is eltérőek lehetnek a kilincsek, ezért még a tervezés fázisában érdemes ellátogatni valameliyk partnerünk bemutatótermébe vagy a központi bemutatóterembe. Itt megtekinthetik, kipróbálhatják választékunkat, hogy végül a saját elképzelésüknek legmegfelelőbbet választhassák.

Funkciók szerint csoportosítva hány féle kilincs választható?

Legelterjedtebb a hagyományos, azaz standard kilincs, ami megjelenésében térhet el egymástól.

Emellett, a kisgyermekek biztonsága érdekében fejlesztettük ki a gombbal ellátott kilincset, ami csak akkor fordítható el, ha benyomjuk rajta a gombot.

Ezen felül – bizonyos biztonsági fokozat, pl. RC2 kivitel esetén előírás – a kulccsal működtethető kilincs. Itt a vasalati erősítéseken, beépítésen és üvegezésen kívül zárható kilincset is kell alkalmazni.

Széles kilincsválaszték

Mikből választhatnak azok, akinek nem csak a funkcionalitás, hanem a megjelenés is fontos?

Elsőként érdemes ránéznünk az egész formavilágra. Vegyük figyelembe, mik a központi designelemek és hangoljuk össze azokkal. Gondolkodhatunk szögletes, vagy inkább kerekded, íves, vagy egyszerűen egyenes vonalakban is. Ha a díszeset, egyedi karakterűt kedveljük, annak sincs akadálya. Viszont  itt is csak ismételni tudom magam, nem elég neten böngészni, vagy katalógusokat lapozgatni, ki kell próbálni, hiszen lehet, hogy tetszik, de vágja a kezemet, amikor megfogom. Vagy hiába kedvelem a minél kisebb kilincset, ha a hosszú ujjaim nem férnek mögé és így kényelmetlenné válik a fogása.

Anyagukat tekintve alapvetően alumínium kilincseket választanak többnyire a magyar vásárlók. A fehér porszórt mellett van világos-, illetve sötétszürke alumínium kilincs, kisebb vagy nagyobb rozettával (azaz az elforgatható kilincs és az ablak közötti takaró lapocskával). A klasszikusabb házakhoz matt, illetve fényes króm vagy réz kilincsek közül is választhatunk.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy jöjjenek el személyesen, fogják meg a kilincseket, járják körbe a szerkezeteket és kérdezzenek. Csak azután döntsenek.

Zárt állásban a kilincs függőlegesen áll

Mik pontosan a helyes kilincsállások az ablakoknál?

Lefelé: zárva

Vízszintesen: nyitva

Felfelé: bukó állásban

Nyitott állásnál mindig vízszintesen álljon a kilincs

Mire figyeljünk, hogy ne menjen tönkre az ablakunk?

Nagyon gyakran látjuk, hogy nem figyelünk oda a fent megnevezett helyes kilincsállásokra: úgy nyitjuk ki az ablakot, hogy nem pontosan vízszintesen van a kilincs. Higgyék el, nem kukacoskodás, sajnos hosszú évek alatt a vasalatban teszünk kárt – ez lehet az egyik oka, ha elkezd nem jól zárni az ablakunk. Ugyanígy fordítva is igaz, becsukásnál is teljesen függőleges állásba kell húzni a kilincset.

A bukó állásnál folyamatos a légcsere

Sokszor előfordul az is, hogy a használója bukó állásban hagyott, azaz még vissza nem zárt állapotból fordítja át nyílóra a szerkezetet. Ha még nincs teljesen átfordítva, a vasalat három sarokpontjában elengedi a szárnyat és csak egy ponton marad rögzítve. Így  nyíló-bukó állásba kerül az ablak, vagy épp az erkélyajtó. Ez utóbbi nagy méretű, nagy súlyú szerkezetek esetén akár veszélyes is lehet. Ennek kivédésére is van megoldás, nevezetesen a hibás működtetés gátló.

Hogyan kell elképzelni a hibásműködtetés gátlót?

Az egy ablakba beépített kis rugós vasalati elem, ami csukott állapotban be van nyomva. Viszont amíg az ablak bukó állásban van, a kilincset nem lehet átfordítani nyíló funkcióba és ez fordítva is igaz. Így lehet kivédeni azt, hogy hibásan használjuk a kilincset és ránk dőljön az ablakszárny. További előnye a hibásműködtetés gátlónak, hogy az ablakszárnyat oldalról kissé megtámasztja, éppen annyira, hogy évekkel később se kezdjen lógni a szárny. A harmadik – kevesek által ismert – tulajdonsága, hogy növeli az ablak betörésbiztonságát. A vasalat fogadóeleme ugyanaz, mint a minősített biztonsági ablakok (RC1-2)esetében.

A hibás működtetés gátlónak fontos szerpe van a nagyobb biztonság elérésében

Hogyan kell szabályosan használni egy emelő-toló ajtót?

Az emelő-toló ajtó kilincsének csak két fokozata van: felemelve (=tolható), leengedve (= nem tolható). Ezek a speciálisan fejlesztett, vissza nem csapódó kilincsek teszik biztonságossá és könnyebbé a nagy üvegszerkezetek mozgatását. Itt is azonban figyelni kell arra, hogy csak teljesen függőleges állásnál kezdjük le tolni az ajtót, különben egyrészt nem fog mozdulni, de ami a nagyobb baj, hogy károsítjuk a vasalatot és a tömítéseket.

Az emelő-toló ajtó könnyen kezelhető

Milyen gyakran érdemes szervizeltetni?

Az ablakban, emelő-toló ajtóban a vasalatok is olyanok, mint az autóban az alkatrészek. Érdemes időről időre karbantartást végezni rajta, még mielőtt az esetleges kopás nehezebbé teszi a használatát, esetleg tönkremegy. Az Internorm 15 éve képviselteti magát Magyarországon, és büszkék vagyunk arra, hogy szerkezeteinkkel nem volt komolyabb probléma. Nyilvántartjuk, és megfelelő időközönként, ideális esetben 1-2 évente felvesszük a kapcsolatot ügyfeleinkkel, hogy az ablakok karbantartását elvégezhessük.

Megosztás

hozzászólás (1)

  • Kilincs a sikerhez | SEO, keresőoptimalizálás Reply

    […] érdeklődéssel „lapozok” az Internorm blogjában, ahol rátalálok a Kilincshasználati kisokosra.Itt aztán valóságos kilincsológus válhat az emberből. Megtudhatjuk például, hogy a hosszú […]

    2021. 07. 13. at 16:14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük