A tértágítás művészete

Tértágítás Internorm nyílászárókkal

A tértágítás művészete

Korábbi cikkünk folytatásaként azt az elkészült családi otthont mutatjuk be, ahol a környezettudatosság mellett a tágas terek kialakítására helyezték a hangsúlyt az építtetők. A hatalmas ablakok és üvegfelületek mellett mivel érték el, hogy 177 nm-es családi házat lakói komfortosnak és otthonosnak, sőt a ténylegesnél nagyobbnak érzik? Nézzük csak!

Fedélszékes nappali és hatalmas ablakok a hangulatért

A telket úgy választották, hogy a természet közelsége kézzel fogható legyen. Emiatt a tervezés során is fő szempont volt, hogy a ház és a benne élők szinte kint a természetben érezhessék magukat.

Családi otthon napelemekkel
A napelemek biztosítják a fűtést, hűtést, meleg vizet, világítást, plusz egy elektromos autó töltését.

Erre a fedélszékes nappali és a konyha-étkező-nappali nagyméretű ablakai remek megoldásnak bizonyultak. A hatalmas belmagasságú (ca. 4 m) nappaliban három égtáj felé néznek a 2,4 m nyílászárók. A látványt nem rontja sem radiátor, sem a klíma, hiszen mennyezeti hűtés-fűtést építettek be. A tárolás problematikáját pincével és alagsori tárolóval oldották meg.

Fix üveg, nyíló tolóajtók és tetősík ablak
Fix üveg, nyíló tolóajtók és tetősík ablakok gondoskodnak a rengeteg fényről a ház közösségi terében

A Dél felé tájolt épület L alakban övezi a 70 m2-es teraszt. A teraszon nem csupán napágyak és étkezőasztal biztosítják a maximális kikapcsolódást, hanem teljes értékű főzőpult gondoskodik a főzés kényelméről.

Nagy terasz Internorm nyílászárókkal
Amikor a terasz nagyobb, mint a nappali

A teraszt a nappalival két hatalmas, közel 3 méter széles és 2,5 m magas alufa emelő-toló ajtó köti össze, de a másik épületszárnyban lévő szülői hálóból is egy fa-alumínium teraszajtón keresztül lehet kimenni.  A kiváló hőszigetelő üvegek télen is hozzák a tőlük elvárt komfortot.

Alacsony küszöbös emelő-toló ajtó
Az alacsony küszöbös emelő-toló ajtókon keresztül megközelíthető terasz tavasztól őszig a nappali meghosszabbítása, ami így ca. 115 nm
Árnyékolástechnika
Elegáns és átgondolt árnyékolástechnikával védekeznek a nyári hőség ellen

A szürke, ami nem antracit

A természet szeretete az anyagok felhasználásában is lépten-nyomon visszaköszön. Az alsó szinten a fehér fa és a tölgy dominál. A kilátást keretező tolóajtó is belül fehér fa. Az épület homlokzata is fehér, amit a nyílászárók és a tető szürkéje tör meg. Az Internorm kínálatában a külső aluborítás szürkéje a halvány, ún. galambszürkétől az itt felhasznált umbraszürke színen át a szinte feketéig sokféle árnyalatban választható. Az alumíniumborítás gondozásmentes és évtizedeken át megvédi az ablakokat, ajtókat az idő és az időjárás okozta problémáktól.

Fix ablak a konyhában
A konyhai ablak fix, mivel a konyhasziget külön levegőellátású, integrált elszívót kapott.

Továbbra is divatos az ún. virsliablak, ami az esetünkben több mint 2 m szélességben elegendő természetes fényről gondoskodik a különböző konyhai munkálatokhoz. A ca. 75 cm magasságú ablakhoz is szükséges az árnyékolás. A házon körbefutó zsaluziát választották ide is.

Természetes és mesterséges fények
A gondosan megtervezett és pontosan kivitelezett világítástechnika naplemente után is meghitt hangulatot garantál

Bejárati ajtó a biztonság jegyében

Sok építtető eltöpreng, vajon érdemes-e minőségi bejárati ajtót választani, amikor úgyis a garázson keresztül jár be a család a házba? Nem volt ez másként itt sem: végül a kérdést egyértelműen az döntötte el, amikor az Internorm központi bemutatótermében meglátták az egyik kiállított ajtót ebben a designban.

Internorm bejárati ajtó
Az ajtón belépve „hazaértem” érzés kerít hatalmába

A közel 1,5 m széles bejárati ajtónál (AT 410 modell) ca. 25 cm az üvegbetét szélessége, ami éppen arra elegendő, hogy az előszoba zártságát kicsit megtörje. A kívül-belül umbraszürke alumínium bejárati ajtó belső oldalán kilincs, kívül pedig egy hosszú, rozsdamentes alumínium rúdfogantyú található. A külső oldalra az osztrák szabványok szerint nem tesznek hagyományos kilincset, hogy a betörésbiztonságot ezzel is növeljék. A kimagasló biztonságért az acélkarmok felelősek: az 5 ponton záródó biztonsági ajtóban alul és felül is ezek vannak beépítve.

Pihentető látvány

Az Internorm ablakok közel hozzák a természetet
A természet közelsége minden évszakban megnyugtató

A földszinten kapott helyet a szülői háló, ahonnan a teraszra egy kétszárnyú nyíló teraszajtó vezet ki. A teraszajtó jobb oldala nemcsak nyílik, de bukik is. Ebben a szobában van még egy fix, a többi nyílászáró magasságával megegyező méretű (240 cm) alufa ablak.

Elegáns, egységes design
A letisztult elegancia, és egyszerű természetesség a ház minden helyiségére jellemző, a design egységesen van jelen a teljes házban.

Az emeleti gyerekbirodalomban az elsődleges szempont a könnyű használat és a strapabíróság volt, így esett a műanyag ablakra és teraszajtóra a választás. Mivel ezeket a nyílászárókat is ugyanazzal az aluborítással lehetett az Internormtól megrendelni, mint a földszinten, ráadásul még árban is kedvezőbb volt, nem kellett sokáig tanakodni rajta.

Gyerekszoba Internorm ablakokkal
Az emeleti gyerekszobában is a fény az úr.

A gyerekek által is könnyen nyitható teraszajtón keresztül a védett teraszra van kijárás, ahol akár szakadó esőben is zavartalanul hallgathatják az eső kopogását. A lapos küszöb a teraszburkolattal egy szintben van, így akadálytalanul tudnak a gyerekek is átjárni a küszöbön.

Internorm termékek:

HS 330 emelő-toló ajtó (kívül antracitszürke alumínium borítással, belül FI 501)

Ablakok a földszinten HF 310 és HS 330 emelő-toló ajtók belül fehér, kívül HM 722 aluborítással, az emeleten KF 410 belül fehér műanyag/alu ablakok és teraszajtók külső HM722 színben.

Bejárati ajtó AT 410 modell, kívül-belül HM 722 színben

Az Internorm termékeket az Kerszol-2 Bt. szállította és építette be.

Tervező: Kocsis Barnabás
Fotó: Bata Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük