Mekkora legyen a teraszajtó?

Internorm teraszajtók

Mekkora legyen a teraszajtó?

Mekkora lehet a teraszajtó?

Újépítésű házaknál az egyik legfontosabb szempont, hogy a nappalit kössük össze a kerttel, hozzuk be a természetet otthonunkba. A megoldás kulcsa a nagy üvegfelület és a minél nagyobb ajtó. A teraszajtó. Na de mekora is legyen ez a nyílás? Mutatjuk a szempontokat!

Ügyfeleink döntő többsége azzal a határozott elképzeléssel érkezik hozzánk, hogy a nappalihoz nagy teraszt fog építeni, és ehhez nagy üvegfelületekre, és még nagyobb tolóajtókra van szüksége. Ahhoz, hogy az álmokat megvalósíthassuk, szeretnénk néhány, a tervezés során felhasználható alapinformációt adni.

Mondjon egy számot 2,5 – 12 méter között!

Alapszabályként elmondhatjuk, hogy ha nem tudunk legalább 2,5 méter falnyílást biztosítani, ne akarjunk emelő-toló ajtót. Az emelő-toló ajtó ennél a méretnél két részből áll: ca. 1,25 m lesz a fix rész, és ca. 1,25 m lesz a nyitható rész, amit nyitáskor a fixre tudunk rátolni. Egy ekkora felület mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a lapos küszöbön kényelmesen átjárhassunk és kitolhassuk a teraszra a grillezéshez szükségeseket.

Teraszjató a nappali megnöveléséhez
Egy tolóajtóval megnövelhetjük nappalink méretét

A másik véglet, amikor akár 6 méter széles lehet a nyitható rész (nem a teljes falméret). Ebben az esetben nagyon impozáns megoldások közül tudunk válogatni: lehet például 4 részből álló, középen két oldalra nyíló teraszajtónk max. 12 m szélességben.

Kétoldalra kitolható tolóajtó
A középen kétoldalra kitolható ajtókkal luxuskörülményeket teremthetünk otthon is.

Fontos, hogy statikai és műszaki okokból műanyag/alu esetében egy-egy rész nem lehet nagyobb, mint ca. 3 m széles és 2,8 m magas. Alu-fa alapanyagnál ez a méret elmehet a 3,2 méteres magasságig.

Műanyagból általában 6,5 m maximális falszélességig gyártható az emelő-toló szerkezet. Ha ez mégsem lenne elég, a fa-alu kombinációnál akár 12 m-ben is gondolkodhatunk!

Természetesen az emelő-toló ajtót is lehet fix üvegezéssel vagy további emelő-tolókkal sorolni, de ez egy következő cikkünk témája lesz.

Tolóajtók teljes fal kiváltására
Teljes falat válthatunk ki tolóajtók sorolásával

Amikor a megvalósításon töprengünk, vegyük számításba, hogy az emelő-toló ajtó a lehető legdrágább verzió. Milyen további variációk állnak rendelkezésre?

Az emelő-toló alternatívája a bukó-toló ajtó

Elsőként vegyük az ún. bukó-toló ajtót górcső alá! A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem magára az ajtóra szerelt sínen futva nyílik.

műanyag-alumínium bukó-toló ajtó fix üveggel kombinálva
A nappali fala egy műanyag/alu bukó-toló ajtó fix üveggel kombinálva, felette teljes szélességben felülvilágító fut

Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Sokan azzal érvelnek mellette, hogy ősszel a szél nem hordja be olyan könnyen a leveleket. Ön mit gondol erről? Jöjjön le központi bemutatótermünkbe, nézze meg személyesen a bukó-toló ajtót, hogy könnyebben eldönthesse ezt a kérdést!

Mind műanyagból (és műanyag/aluból), mind fa-alumíniumból is választható ez a kivitel is, az ablakoknál megismert teljes szín- és (fa)anyagválasztékban.

Költségoptimalizálás teraszajtóval

Ha a nyitott lakótér megtartása mellett a költségeinket szeretnénk keretek között tartani, érdemes fix, azaz nem nyíló megoldásban is gondolkodni. Pl. egy 3,5 méteres nyílás esetén egy 2,5 méteres fix üveget egy teraszajtóval kombinálni. A nagy üvegfelületeken beáradó fényt és látványt ennél a kivitelnél is élvezhetjük. A teraszajtó a könnyű kezelhetőség érdekében lehetőleg ne legyen szélesebb 120 cm-nél! Az ideális az 1 m körüli szélesség.

Fix üvegezés nagy felületen
A kint is, bent is hangulatát a fix üvegezés is biztosítja

Itt jegyezzük meg, hogy egy műanyag vagy műanyag/alu kivitel mindig kedvezőbb árfekvésű az alufa teraszajtónál.

További megoldások teraszajtóval

Lehetőség van a szerkezetek ún. sorolására is: akár egy kétszárnyú, belül fóliás, kívül alumínium borítású teraszajtót is sorolhatunk egy egyszárnyúval. Egy ca. 3 méteres falfelületen ideális lehet ez a megoldás is.

Teraszajtó aranytölgy fóliával
Ez az aranytölgy fóliás, műanyag teraszajtó remekül illik a klasszikus enteriőrhöz

De mód van kétszárnyú teraszajtót két oldalon egy-egy fix résszel sorolni. Ezek az ajtók  stíluselemként is megállják a helyüket: ha a design úgy kívánja, akár osztókkal is rendelhetjük mind a fixeket, mind a nyíló szárnyakat.

Stílusos kétszárnyú teraszajtó
Egy-egy stílust a teraszajtó kialakítással is hangsúlyozhatunk

Mára indokolatlanul mellőzötté vált a kétszárnyú teraszajtó, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságnak mint elvárásnak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani. Ezt a verziót a maximum 2-2,2 m széles nyíló részhez javasoljuk.

Kétszárnyú teraszajtó megoldás
A méltatlanul elfeledett kétszárnyú teraszajtó

Tipp: ha a berendezésünk megengedi, a teraszajtóba vasalatot olyan kérjünk, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között.

Kisebb helyre válasszunk egyszárnyú teraszajtót!

Hálószoba teraszajtó
A hálószoba hangulatát is feldobja a teraszajtón beköszönő kert látványa

Azzal kezdtük, hogy emelő-toló ajtóban 2,5 m feletti falméret esetén érdemes gondolkodni. Ennél kisebb helyen remekül működik az egyszárnyú teraszajtó, esetleg egy fix üveggel összeépítve. A kert nyújtotta kilátást így is élvezhetjük. De ezt a verziót nem csak emiatt javasoljuk például egy háló- vagy gyerekszobába. Ezekben a terekben különösen fontos a friss levegő. Ezt gond nélkül folyamatosan biztosíthatjuk a teraszajtó bukóra állításával.

Örömmel segítünk!

A fentiekben éppen csak a leggyakoribb verziókat vázoltuk fel. Minden építkezőnek megvannak a saját vágyai, aminek megvalósításában örömmel segítünk. Érdemes már a tervezési fázisban leellenőrizni, hogy a rajzokon szereplő elképzelések megvalósíthatóak-e, esetleg azok mentén lehetne-e még jobb kivitelt találni? Márkaképviselőink több mint egy évtizedes tapasztalatukkal egészen biztosan megtalálják az elképzeléseinek megfelelőt! Tegyen egy próbát, lépjen kapcsolatba velük itt!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük