Mekkora legyen a teraszajtó?

Internorm teraszajtók

Mekkora legyen a teraszajtó?

Mekkora lehet a teraszajtó?

Újépítésű házaknál az egyik legfontosabb szempont, hogy a nappalit kössük össze a kerttel, hozzuk be a természetet otthonunkba. A megoldás kulcsa a nagy üvegfelület és a minél nagyobb ajtó. A teraszajtó. Na de mekora is legyen ez a nyílás? Mutatjuk a szempontokat!

Ügyfeleink döntő többsége azzal a határozott elképzeléssel érkezik hozzánk, hogy a nappalihoz nagy teraszt fog építeni, és ehhez nagy üvegfelületekre, és még nagyobb tolóajtókra van szüksége. Ahhoz, hogy az álmokat megvalósíthassuk, szeretnénk néhány, a tervezés során felhasználható alapinformációt adni.

Mondjon egy számot 2,5 – 12 méter között!

Alapszabályként elmondhatjuk, hogy ha nem tudunk legalább 2,5 méter falnyílást biztosítani, ne akarjunk emelő-toló ajtót. Az emelő-toló ajtó ennél a méretnél két részből áll: ca. 1,25 m lesz a fix rész, és ca. 1,25 m lesz a nyitható rész, amit nyitáskor a fixre tudunk rátolni. Egy ekkora felület mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a lapos küszöbön kényelmesen átjárhassunk és kitolhassuk a teraszra a grillezéshez szükségeseket.

Teraszjató a nappali megnöveléséhez
Egy tolóajtóval megnövelhetjük nappalink méretét

A másik véglet, amikor akár 6 méter széles lehet a nyitható rész (nem a teljes falméret). Ebben az esetben nagyon impozáns megoldások közül tudunk válogatni: lehet például 4 részből álló, középen két oldalra nyíló teraszajtónk max. 12 m szélességben.

Kétoldalra kitolható tolóajtó
A középen kétoldalra kitolható ajtókkal luxuskörülményeket teremthetünk otthon is.

Fontos, hogy statikai és műszaki okokból műanyag/alu esetében egy-egy rész nem lehet nagyobb, mint ca. 3 m széles és 2,8 m magas. Alu-fa alapanyagnál ez a méret elmehet a 3,2 méteres magasságig.

Műanyagból általában 6,5 m maximális falszélességig gyártható az emelő-toló szerkezet. Ha ez mégsem lenne elég, a fa-alu kombinációnál akár 12 m-ben is gondolkodhatunk!

Természetesen az emelő-toló ajtót is lehet fix üvegezéssel vagy további emelő-tolókkal sorolni, de ez egy következő cikkünk témája lesz.

Tolóajtók teljes fal kiváltására
Teljes falat válthatunk ki tolóajtók sorolásával

Amikor a megvalósításon töprengünk, vegyük számításba, hogy az emelő-toló ajtó a lehető legdrágább verzió. Milyen további variációk állnak rendelkezésre?

Az emelő-toló alternatívája a bukó-toló ajtó

Elsőként vegyük az ún. bukó-toló ajtót górcső alá! A nevével ellentétben ez az ajtó nem buktatható. Az ajtó nem a padlóra, hanem magára az ajtóra szerelt sínen futva nyílik.

műanyag-alumínium bukó-toló ajtó fix üveggel kombinálva
A nappali fala egy műanyag/alu bukó-toló ajtó fix üveggel kombinálva, felette teljes szélességben felülvilágító fut

Másik különbség az emelő-tolóval szemben a magasabb küszöb. Sokan azzal érvelnek mellette, hogy ősszel a szél nem hordja be olyan könnyen a leveleket. Ön mit gondol erről? Jöjjön le központi bemutatótermünkbe, nézze meg személyesen a bukó-toló ajtót, hogy könnyebben eldönthesse ezt a kérdést!

Mind műanyagból (és műanyag/aluból), mind fa-alumíniumból is választható ez a kivitel is, az ablakoknál megismert teljes szín- és (fa)anyagválasztékban.

Költségoptimalizálás teraszajtóval

Ha a nyitott lakótér megtartása mellett a költségeinket szeretnénk keretek között tartani, érdemes fix, azaz nem nyíló megoldásban is gondolkodni. Pl. egy 3,5 méteres nyílás esetén egy 2,5 méteres fix üveget egy teraszajtóval kombinálni. A nagy üvegfelületeken beáradó fényt és látványt ennél a kivitelnél is élvezhetjük. A teraszajtó a könnyű kezelhetőség érdekében lehetőleg ne legyen szélesebb 120 cm-nél! Az ideális az 1 m körüli szélesség.

Fix üvegezés nagy felületen
A kint is, bent is hangulatát a fix üvegezés is biztosítja

Itt jegyezzük meg, hogy egy műanyag vagy műanyag/alu kivitel mindig kedvezőbb árfekvésű az alufa teraszajtónál.

További megoldások teraszajtóval

Lehetőség van a szerkezetek ún. sorolására is: akár egy kétszárnyú, belül fóliás, kívül alumínium borítású teraszajtót is sorolhatunk egy egyszárnyúval. Egy ca. 3 méteres falfelületen ideális lehet ez a megoldás is.

Teraszajtó aranytölgy fóliával
Ez az aranytölgy fóliás, műanyag teraszajtó remekül illik a klasszikus enteriőrhöz

De mód van kétszárnyú teraszajtót két oldalon egy-egy fix résszel sorolni. Ezek az ajtók  stíluselemként is megállják a helyüket: ha a design úgy kívánja, akár osztókkal is rendelhetjük mind a fixeket, mind a nyíló szárnyakat.

Stílusos kétszárnyú teraszajtó
Egy-egy stílust a teraszajtó kialakítással is hangsúlyozhatunk

Mára indokolatlanul mellőzötté vált a kétszárnyú teraszajtó, noha nyitott állapotában a teljes falnyílás átjárható, tehát a teljes nyithatóságnak mint elvárásnak tökéletesen eleget tesz. Egyetlen hátránya, hogy a lakótérbe befelé nyílik, azaz helyet kell neki biztosítani. Ezt a verziót a maximum 2-2,2 m széles nyíló részhez javasoljuk.

Kétszárnyú teraszajtó megoldás
A méltatlanul elfeledett kétszárnyú teraszajtó

Tipp: ha a berendezésünk megengedi, a teraszajtóba vasalatot olyan kérjünk, amivel nem csak 90 fokban, hanem akár 180 fokban is nyithatjuk az ajtókat. A küszöb kialakításánál is választhatunk a szinte a padlószintben lévő küszöb és a kicsit magasabb, ún. tokküszöbös verzió között.

Kisebb helyre válasszunk egyszárnyú teraszajtót!

Hálószoba teraszajtó
A hálószoba hangulatát is feldobja a teraszajtón beköszönő kert látványa

Azzal kezdtük, hogy emelő-toló ajtóban 2,5 m feletti falméret esetén érdemes gondolkodni. Ennél kisebb helyen remekül működik az egyszárnyú teraszajtó, esetleg egy fix üveggel összeépítve. A kert nyújtotta kilátást így is élvezhetjük. De ezt a verziót nem csak emiatt javasoljuk például egy háló- vagy gyerekszobába. Ezekben a terekben különösen fontos a friss levegő. Ezt gond nélkül folyamatosan biztosíthatjuk a teraszajtó bukóra állításával.

Örömmel segítünk!

A fentiekben éppen csak a leggyakoribb verziókat vázoltuk fel. Minden építkezőnek megvannak a saját vágyai, aminek megvalósításában örömmel segítünk. Érdemes már a tervezési fázisban leellenőrizni, hogy a rajzokon szereplő elképzelések megvalósíthatóak-e, esetleg azok mentén lehetne-e még jobb kivitelt találni? Márkaképviselőink több mint egy évtizedes tapasztalatukkal egészen biztosan megtalálják az elképzeléseinek megfelelőt! Tegyen egy próbát, lépjen kapcsolatba velük itt!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük