90 éves az Internorm – az egyszemélyes lakatosműhelyből Európa vezető ablakmárkájává

Anette Klinger

90 éves az Internorm – az egyszemélyes lakatosműhelyből Európa vezető ablakmárkájává

Megalapításának 90 éves évfordulóját ünnepli idén az Internorm. Igazi sikertörténet arról, hogyan nőtte ki magát az egyszemélyes lakatosműhelyből Európa vezető ablakmárkájává a cég. Az Internorm társtulajdonosa, Anette Klinger megosztotta velünk, hogyan lehet az Internorm újabb és újabb fejlesztésekkel 90 éve folyamatosan az iparág meghatározója és miként lehet meggyőzni az ügyfeleket a magas minőséggel?

Az Internorm központja Traunban
Az Internorm központja és egyik gyára is a Linz melletti Traunban található.

Mi teszi az Internormot olyan különlegessé, hogy a márka Európa vezető ablakmárkájává nőtte ki magát?

Szenvedélyünk az ajtók és ablakok! Mi nem csupán szerkezeti elemeket szerelünk össze, sokkal inkább egységként tekintünk az ablakokra. Újszerű termékeket és gyártási folyamatokat fejlesztünk, a termékeinket egy emberöltőre szánjuk. 90 év tapasztalatát ötvözzük a jövő technológiáival, mindeközben tiszta cél lebeg a szemünk előtt: a legjobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleinknek. Termékeink és szolgáltatásaink magas minősége személyes küldetésünk.

Melyik ablakfejlesztésre büszke kifejezetten?

Sok ilyen van! Az elmúlt évek műanyag/alumínium emelő-toló ajtajai egész biztosan ide tartoznak. Ezek remekül mutatják, mire képes az Internorm: műszakilag tökéletes megoldások vonzó megjelenéssel és magas energiahatékonysággal karöltve, pontosan átgondolt logisztikai koncepcióba és tökéletes kiszolgálásba csomagolva. Így biztosítjuk, hogy a hatalmas, nagy súlyú szerkezetek hibátlanul jussanak el ügyfeleinkhez.

Emelő-toló ajtó beépítése daruval
Az emelő-toló ajtó hatalmas mérete és súlya miatt daruval kerül a helyére.
Internorm emelő-toló ajtók
Emelő-toló ajtókkal fényben úsznak a terek, és kilátást biztosítanak a minket körülvevő természetre.

Mik voltak a legnagyobb szabású újítások az ablak- és ajtógyártásban az utóbbi 90 évben?

A forradalmian új „Internorm 3” névre hallgató rendszer bevezetése a 80-as években – három rétegű üveg, háromszoros tömítés. Ez az újítás alapjaiban változtatta meg az iparágat. Egy termék, ami több innovációt is szabvánnyá tett a piacon. Valamint az első, ólommentes, korszerű újrahasznosítási tanúsítvánnyal rendelkező műanyag profil 1994-es  kifejlesztésével az Internorm megváltoztatta a műanyag ablakok piacát és a fenntarthatóság irányába terelte a gyártói gondolkodást.

Ne feledjük az I-tec innovációkat, melyek az ablakokat okos építőanyaggá teszik.

Mi az ön kedvenc terméke és miért?

Pillanatnyilag az új KF 520 generáció nyűgöz le. Egy igazán szép ablak, ami a műanyag nyílászárók összes előnyét ötvözi.

Az új ablakgeneráció
Az új ablakgeneráció, a KF 520 ablak újabb innováció.

Hogyan változtak az ablakok az elmúlt 90 évben?

Kezdetekkor, a Klinger Metalbau idejében négy szakma együttműködésére volt szükség egy ablak előállításához: egy asztalosra, festőre, üvegesre és lakatosra a vasalatok beszereléséhez. Később következtek – az üvegezésen kívül – a beépítésre kész fém ablakok.

Internorm történelem - a kezdetek
Kezdetben a Klinger Metallbau fémszerkezetek gyártásával foglalkozott.

Csak a műanyag ablakgyártás megkezdése tette lehetővé az Internormnál, hogy a teljes gyártási folyamat a profiltól az üvegezésig egyetlen helyen valósulhasson meg. Mellesleg az Internorm volt az első műanyag ablakgyártó Ausztriában.

Internorm műanyag ablak gyártás 1966-tól
1966-ban kezdtek elsőként műanyag ablakot gyártani Ausztriában.

Az összes gyártási folyamat egy helyre történő koncentrálása innovációk sokaságát eredményezte és ezzel teljesen újradefiniálták az ablakot. Elsőként az Internorm alkalmazott hőszigetelő üveget alapfelszereltségként, fejlesztette ki a háromszoros tömítést és használta az alumíniumot színhordozóként az ablakon. A fa/alu ablakok esetében is az Internorm több alkalommal újragondolta az ablakot. Számos, Internormnál született fejlesztés mára világszerte szabvány lett az ablakgyártásban. Az Internorm megalapítása óta az iparág újítója.

Internorm központ és gyár Traunban, napjainkban
Az Internorm telephelye 2021-ben légifelvételről.

Mi volt önre legnagyobb hatással a nagypapája munkájából, aki 1931-ben megalapította az Internorm vállalatot?

Leginkább az életfilozófiája: „élni és élni hagyni”. Sosem felejtem el a kijelentését, miszerint „az a jó üzlet, ahol mindkét fél mosolyogva áll fel az asztaltól. Holnap is szeretnék üzletet kötni.” Ez a hozzáállás tágabb értelemben vett fenntarthatóságot jelent és ez mélyen kódolva van az Internorm DNS-ébe is.

Eduard Klinger 1931-ben alapította meg a céget.

Mit vár a jövő ablakától?

Olyan termékeket, amelyek elragadtatottá teszik ügyfeleinket, és arra inspirálják őket, hogy még szebbé, energiatudatosabbá, biztonságosabbá, egészségesebbé és kényelmesebbé tegyék életterüket. Meggyőződésem, hogy termékeink még okosabbak lesznek, interaktívabbak és még jobban kielégítik az ügyféligényeket. Önállóan átvesznek egyes funkciókat és alkalmazkodnak az adott helyzethez.

Személyesen pedig szeretnék egy öntisztuló ablakot és egy olyan bejárati ajtót, ami felismer, automatikusan kinyílik, majd becsukódik mögöttem.

Hogyan írná le pár szóban az Internormot?

Trenddiktáló, nyitott és őszinte, az ablakok szerelmese.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük