Szakértő kezekben

Szakértő kezekben egy lakás átalakulása

Szakértő kezekben

Egy budapesti lakás újjászületését mutatjuk be, ahol minimális alaprajzi változtatással sikerült igazán modern és hangulatos otthont teremteni. A „hygge“ életérzést a mindenfelől  beáradó természetes fény és a növények zöldje teszi teljessé. Petyerák Katalin lakberendező saját lakása kialakításába enged bepillantást.

Ilyen volt

„Egy nagyon jó adottságokkal rendelkező, kertkapcsolatos budapesti lakást választottunk, amit teljeskörűen fel kellett újítani. A gépészettel kezdve a nyílászárókon át a burkolatokig mindent kicseréltünk“ – meséli a lakberendező. „Térszervezésben elsődleges volt, hogy legyen egy nagy közös tér, többféle funkcióval, és a három fős családban mindenkinek meglegyen a saját kis zuga is, ahová visszavonulhat.“

Régi, megkopott teraszajtó
Az időjárás látható nyomokat hagyott a fa teraszajtón, a szél is besüvített rajta, nem volt kérdés a fűtés korszerűsítése és az ablakcsere
Vízszigetelés előkészítése a lapos küszöbös teraszajtóhoz
A lapos küszöbös teraszajtóhoz fontos a vízszigetelés megfelelő előkészítése
Régi, kisméretű konyha
A nagy ablakos konyha kicsi volt a leüléshez

Ilyen lett

Alaprajzilag alig történt módosítás, a hatás mégis egészen más: a nappalit és a konyhát egybenyitották és az étkezőt leválasztó falat is elbontották. Így egy fényben úszó tér született, ahol elkülönülnek a funkciók: akár a kanapén heverészve, akár az étkezőnél ülve, vagy a konyhában ebédet készítve élvezhetjük a mindennapok apró csodáit.

Összenyitott konyha és nappali nagy üvegfelülettel
A külön konyhát megszüntették, összenyitották a nappalival

A 6 m-es teraszajtó (KS 430 műanyag/alu emelő-toló ajtó) kicserélésével is nagy változás történt: a fehér műanyag belső teljesen beleolvad a környezetbe. A hármas tagolást megtartották; a két szélső üveg fix, a középső két méter széles ajtó biztosítja a teraszra kijárást – mindezt egy lapos alumíniumküszöbön keresztül. A fix üveg elé becsúszó emelő-toló ajtó mellett remekül elfér a gyönyörű L alakú kanapé. A korábbi radiátorokat padlófűtés váltotta fel.

Kedvenc helyünk

„Kedvenc helyünk a lakásban a kanapé. Minden irányból a természet ölelését és a napfény simogatását érezzük a bőrünkön.” – meséli boldogan a háziasszony, aki a vidéki élet nyugalmát a budapesti lakásban is megtalálta.  “Kicsit aggódtam, hogy a nappaliban ezek a hatalmas üvegfelületek mennyire fognak “húzni”. Egy tél utáni tapasztalatunk, hogy a három rétegű teraszajtón keresztül tényleg nem jut be a hideg, és a benti meleg sem távozik.”

Harmonizáló színárnyalatok
Egy színárnyalatban a teraszajtó, a szúnyogháló és a zsaluzia

Az enteriőr színeiből a teraszon a szürke lett a meghatározó. Kívülről antracit színű alumíniumborítást kaptak a nyílászárók. A nyári hőség bejutását zsaluziával akadályozzák meg és a városban is elengedhetetlen kiegészítő, a szúnyogháló sem maradt el.

Egyszárnyú erkélyajtó az egybenyitott nappaliban
A kertbe vezet ez az egyszárnyú erkélyajtó

A kertbe egy egyszárnyú erkélyajtón keresztül is ki lehet jutni. A konyhában a mosogató került az ablak alá. Mind az erkélyajó, mind az ablak fehér műanyag, KF410 modell. Ezeket is kívülről antracit aluborítás védi.

A korábbi barnás színvilágot a kék és a szürke színek dominanciája váltotta fel. Ez az egész lakáson végigvonul. Mindkét hálószobából teraszajtón keresztül nyílik kijárás a kertbe. Egy műanyag/alu fix ablak mellett egy KF 410 erkélyajtó nyílik vagy bukik – ahogy éppen kedvünk tartja.

Hálószoba erkélyajtóal
Az ablakokat erkélyajtóra cserélték

A földig érő ablakokkal a háló alapterületét ugyan nem növeltük, a térérzet viszont a kilátással jelentősen megnőtt. Nem is beszélve a hangulatról, amit a gondozott kert látványa nyújt.

Hálószoba
Az ágy mögötti tapéta kiemeli az Afrika-hangulatot

A lakásról, a berendezési tárgyakról továbbiakat  az Octogon Deco magazin 2019/4. Számában olvashatnak.

A képeken az alábbi Internorm termékek láthatóak: KF 410 műanyag/alumínium ablak és erkélyajtó (belül: fehér, kívül HF 716),

Lakberendező: Petyarák Katalin, www.pkhome.hu

Fotó: Jaksa Bálint

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük