látogassa meg új bemutatótermünket!

Passzívház ablak

Miért készülhetett az első négy magyarországi passzívház Internorm ablakokkal?

Egyre többeket foglalkoztat a környezetünk felélésének visszaszorítása, a családok különböző hálózatoktól való függőségének csökkentése, a biztonság érzésének növelése.

Ennek a törekvésnek egy kiváló terméke a passzívház, mely mára divatossá vált kifejezést sokan, sokféleképpen használják, egyre többen szeretnének passzív házat építeni, építtetni.

A hazánkban nemrég megrendezésre került passzívház nyíltnap rendezvényen látogatható 16 házból 13-ban Internorm ablakok vannak beépítve.

Mit is jelent ez a fogalom valójában?

Egy passzívház úgy télen, mint nyáron lehetővé teszi a kellemes, egyenletes lakás-hőmérsékletet – hagyományos fűtési illetve klímaberendezések nélkül. Mivel ilyen esetben a szokványosan épült házak fűtési energiaigényének csupán 10%-a elegendő, ezt a szükségletet fedezi az ablakokon keresztül beengedett napsugárzás illetve a házban használt berendezések és a lakók leadott hőmennyisége. Ez a fűtési energia igény évi maximum 15 kWh/m2 lehet, míg a teljes energiafelhasználás – beleértve a használati melegvíz előállítását és a villamosenergia fogyasztást – 120 kWh/m2 alatti. Szemléletes példa, hogy egy passzívház 30m2 felületét 10 db teamécses képes befűteni.

Passzívház minősítésAz Internorm THERMO PASSIV, DIMENSION+ műanyag ablakai és DIMENSION4 műanyag-alumínium kapcsolt szárnyas ablakai, valamint EDITION passiv, EDITION passiv fix, EDITION4 passiv és  VARION4 passiv fa-alumínium ablak rendszerei és a bejárati ajtók – SELECTION és SELECTION2 - megfelelő hőszigetelő tulajdonságaik miatt mind alkalmasak passzívház építéséhez – speciális beépítési mód és az épület minden szepontból ideális energetikai tervezése és kivitelezése mellett. Ezen felül találhatók a kínálatban azon termékek, melyet maga a darmstadti Passivház Intézet minősített és nyilvánított „minősített passzívház alkotóelem”-nek.

Az Internorm az egyetlen európai nyílászáró gyártó, aki 9 passzívház minősítéssel (PHI) rendelkező nyílászáró típussal rendelkezik – az Önnek nyújtandó széles választék kedvéért.

Passzívház minősített Internorm rendszer

varion 4 varion 4 vetro design
Va[r]ion 4 síkban futó szárny design
Fa/alu kapcsoltszárnyas ablakrendszer, beépített belátás elleni védelemmel és árnyékolással, az aluminium profil tetszőleges színben választható, a tok és a szárny egy síkban fut.
Va[r]ion 4 Vetro-Design
Fa/alu kapcsoltszárnyas ablakrendszer, beépített belátás elleni védelemmel és árnyékolással, teljes-üveg optika, a tok és a szárny egy síkban fut.
edition 4 passiv edition passiv
ed[it]ion 4 passiv
Fa/alu kapcsoltszárnyas ablakrendszer, beépített belátás elleni védelemmel és árnyékolással, Premium és Softline designban.
ed[it]ion passiv
Fa/alu ablakrendszer, Premium, Klassik és Softline designban, Fix üvegezéssel is tanúsított kivitelben kapható.
thermo passiv dimension 4
th[er]mo passiv
Műanyag, vagy műanyag/alu ablakrendszer.
Kívánságra kívülről alumínium borítással.
di[me]nsion 4
Műanyag/alu kapcsoltszárnyas rendszer integrált árnyékolástechnikával. Premium és Softline design.
selection selection 2
se[le]ction passiv
Ajtórendszer, különleges fa/aluminium/thermohab kombináció.
se[le]ction 2
Legmagasabb hőszigetelési értékkel bíró bejárati ajtó. Fa/alumínium/thermohab konstrukció, furnér és fenollemez gondoskodik a rendkívüli stabilitásról.

Passzívház referenciák

Öröm és remény mindenkinek, aki ezekre az előnyökre törekszik, hogy Magyarországon is készültek már minősített passzívházak, az első három Internorm ablakokkal.

Szada

Az elsőként minősített ház Szadán

Tényő

... a második Tényőn...

Orosháza passzívház

...a harmadik Orosházán épült

A kényelem fokozása:
passzivhaz-abraA jó szigetelésnek köszönhetően a meleg a házban marad. Emellett a lakókörnyezet levegője és felületei közel azonos hőmérsékletűek. Az ábra két jellemző helyzetet mutat: egy hagyományos házban a levegő és az ablak üvegfelületének hőmérséklete között 12 ºC különbség lehet, míg a passzívház esetében jó nyílászáróval csak 4 ºC. Ez az érzékelési határértéken van, így az ablak közelében is jól érezzük magunkat. Ebből kifolyólag a passzívházaknál a külső falakon nincs kisugárzási aszimmetria, illetve ennek következményeként nem lép fel huzat sem.

Másik oldalról nyáron a hőség kívül marad, és ezáltal megakadályozható, hogy az épület túlforrósodjon. A passzívházakban egész évben egyenletes, kellemes klíma uralkodik – és ez a lakók számára magasabb fokú kényelemérzetet és komfortfokozatot biztosít. Ráadásul a passzívházak nagy hatásfokú légcserélő rendszerrel vannak felszerelve, amellyel megelőzhető a penészesedés, a por és az ezek által kiváltott allergia

Minősítés:

A passzívházak építtetői jellemzőn maximális biztonságra törekvő emberek, akik nem elégednek meg a majdani komfortra vonatkozó ígéretekkel. Mivel jelentőségteljes döntést hoznak azzal, hogy házukba nem kerül hagyományos fűtés (pl lehet, hogy nem vezettetik be a vezetékes gázt sem), garanciát akarnak arra, hogy nem fognak a hidegebb téli napokon sem fázni. Ennek biztosítékaként szolgál a passzívház minősítés. A sikeres minősítés – melyet a független, darmstadti Dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet (PHI)  dolgozott ki és végez – egyik előfeltétele a kiemelkedő minőségű alkotóelemek felhasználása, másik a kifogástalan minőségű kivitelezés. Elsőt az alkotóelemek egyedi minősítései alapján minősítik, utóbbit az ún. Blower Door teszttel, mely az épület légtömörségét vizsgálja. Az, hogy az épület légcseréje és az ezzel együtt járó energiaveszteség ne hiúsítsa meg a passzívházként működést, sok helyen különleges megoldásokat és a kivitelezőktől szokatlanul alapos, magas színvonalú munkát kíván. A kivitelezők számára ez kihívás illetve szűrő, z Ön részére biztosíték, hogy a teszten megfelelőnek nyilvánított ház jó minőségben került kivitelezésre.

A minősített termékek viselhetik a „minősített passzívház alkotóelem” címet, és garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények maradéktalan teljesítéséhez. Ahhoz, hogy ne utólag derüljön ki, megfelel-e a ház a követelményeknek, nélkülözhetetlen egy minden tényezőt figyelembe vevő energetikai tervezés. Ezt energetikusok végzik az ún. PHPP szoftver segítségével.

A passzívház építéséhez alkalmazható ablakoknak 0,8 W/m2K Uw-érték alatti értékkel, az üvegezésnél Ug=0,7 W/m2K értékkel és legalább 50 % g-értékkel kell rendelkeznie.

Vannak olyan kivitelek is, melyekre gyártóik hasonló értékeket ígérnek. (Ezeknél érdemes megvizsgálni, milyen egyéb, nemzetközileg elismert minősítéssel rendelkeznek – és hogy ezek a minősítések valóban az ablakra vagy csak annak valamely alkotóelemére érvényesek. Olyan is előfordulhat, hogy egy gyártó valamely termékére van minősítése és ezt a nem minősített termékeinél is használja.)

Hagyományos ablakoknál a keret U értéke: Uf = 1,4 és 2,2 W/m2K közötti, ami miatt adott felületen kétszeres a hőveszteség, mint egy szuper-üvegezés azonos felületén. Összehasonlításként az Internorm Edition ablakának fix üvegezésű kivitele eléri a hihetetlen Uf=0,63 W/m2K értéket. Az üvegezésnél hőhidat a távtartók képezhetnek, ha azok jó hővezetők – mint a korábban mindenhol használt alumínium. Ennek a kiküszöbölését részben a távtartós résznek a profilba minél mélyebb besüllyesztésével érjük. Az kiemelkedő hőszigetelésű és mégis kiváló statikai tulajdonságokkal rendelkező Thermico távtartó használatával az Internorm egyedülálló megoldást kínál az ablakok energetikájának további javítására.

A Passzívház Intézet tanácsai a passzívház építés standardjaihoz:

[ ] A homlokzat jó hőszigetelése a megfelelő szigetelés által (U< 0,15 W/m2K)
[ ] Szuper-üvegezés és ablakkeretek, ez által U-érték <0,80 W/m2K és g-érték 50% körül
[ ] A hőhidak elkerülése
[ ] Nagy méretű ablakok déli tájolása a napenergia felhasználásáért
[ ] A szellőztető rendszer által szállított friss levegő passzív előmelegítése – ez történhet egy föld-hőcserélő által
[ ] A távozó használt levegő hőtartalmának visszanyerése egy – a szelőztető rendszerbe épített – ellenáramú hőcserélő által
[ ] A használati melegvíz felmelegítése megújuló energia felhasználásával
[ ] Energiatakarékos készülékek használata a háztartásban

Ajánlatot kérek

a legközelebbi márkakereskedéstől.

Időpontot foglalok

a budaörsi központi bemutatóterembe.