Tények és tévhitek az árnyékolásról

Tények és tévhitek az árnyékolásról

Tények és tévhitek az árnyékolásról

A “Tények és tévhitek” sorozatunk legújabb részében az ablakokhoz szorosan kapcsolódó árnyékolást vesszük górcső alá, annál is inkább, mert a Schlotterer cég kínálata egy újabb textilárnyékolóval bővült. Ám ne szaladjunk ennyire előre, nézzük az alapokat. Szükséges-e egyáltalán az árnyékolás? Mikor és hogyan érdemes? Van-e összefüggés az árnyékolás és a fokozott betörésbiztonság között? Milyen lehetőség vannak utólagos árnyékolásra?

Monostori Gábor, az Internorm műszaki vezetője segít a témában eligazodni.

 1. A tervezőnk szerint lesz egy közel 2 m-es előtetőnk a D-i és DNY-i homlokzaton az ablakok előtt, emiatt nem kell nekünk kiegészítő árnyékolás. A mostani házunkon sincsen és nem is hiányzik. Mégsem vagyok biztos benne, hogy jól döntünk.

Érdemes fontolóra venni egy új ház építésénél a jövőbeni eseményeket. Tény, hogy egyre forróbb a nyár és egyre kevesebb a csapadék. A helyszín ismeretében lehet csak megfelelő választ adni, hiszen egy-egy nagyobb fa, vagy éppen egy pergola nyújthat megfelelő árnyékolást. Az építész pontos információt tud adni a benapozásról, a beeső napsugarak helyzetéről.

Ha nagyon bizonytalanok, javasoljuk, hogy a redőnydobozokat készítsék elő a szerkezetépítésnél, mert ezt utólag nem lehet úgy beépíteni, hogy a szigeteléssel síkban fusson. Így a későbbiekben is dönthet úgy, hogy szükség van árnyékolásra és mindezt egyszerűen megoldhatja a falak szétvésése nélkül.

Az árnyékolásról: Schlotterer

Természetesen lehetőség van utólagosan is akár zsaluziát, akár redőnyt beszereltetni. Ebben az esetben a redőnydoboz látványával kell megbarátkoznunk, illetve ha motoros kivitelt választanak, az áram odavezetését kell megoldani. Mindez járhat bontással, de a kisebb helyreállítások közé tartozik.

2. Most építkezünk és éppen az árnyékolás/sötétítés megoldásainál tart a folyamat a tervezőnél. Nekem személy szerint ellentmondásos érzéseim vannak a motoros redőnnyel kapcsolatban. Igaz, hogy nagyobb a meghibásodás veszélye a hagyományoshoz képest?

Nézzünk rá erre a kérdésre az alábbi szempontok alapján: kényelem, korszerűség, megjelenés, biztonság.

Belső homlokzat felhúzott redőnyökkel
A ház belső homlokzata felhúzott redőnnyel

Kényelem szempontjából a motoros redőny tökéletes választás, annál is inkább, mert egyszerűen használható, egyetlen gombnyomással, távirányítással, vagy akár okos telefonról is vezérelhető. A mai trendeknek megfelelő nagyméretű ablakfelületek árnyékolása éppen a redőnypáncél súlya miatt emberi erővel nem megoldható. Ennél fogva pl. egy kb. 1 m széles teraszajtót még kérhetünk kézzel felhúzható redőnnyel, egy emelő-toló ajtóra viszont már nem gyártanak a megnövekedett súly miatt kézi mozgatásút. Valóban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy az elektronika egy meghibásodási forrás lehet, ám a ma alkalmazott korszerű motorok nem könnyen romlanak el, ráadásul egy avatott szerelő a homlokzat megbontása nélkül hozzáfér a cserélendő motorhoz, így tapasztalataink szerint nem jelentik az otthon gyenge pontját. Ha pedig a designra gondolunk, az elektromos kapcsoló áll szemben a gurtni dobozával. Betörésbiztonságban is magasabb védelmet jelent a motoros redőny.

Belső homlokzat leeresztett redőnyökkel
A ház belső homlokzata leeresztett redőnnyel

3. A szomszédom esküszik rá, hogy az alumínium redőny sokkal biztonságosabb a zsaluziánál. Valóban így van?

Igen, így van. A zsaluziával szemben – ami nem rendelkezik biztonsági funkcióval – a redőnylamellák fixen és szorosan egymásba kapcsolódnak, így garantálják a védelmet is. Itt fontos kitérnünk az Internorm feltolás elleni védelemmel ellátott motoros redőnyeire, melyek – szemben a kézi vezérlésű redőnyökkel – betörés elleni védelmet is biztosítanak. Részletesebb és pontosabb információval márkakereskedőink szívesen állnak rendelkezésükre.

4. Ablakrendelés előtt állunk. Dilemmánk, hogy redőny legyen vagy zsaluzia? Milyen érvek vannak az egyik vagy másik mellett? Engem a zsaluzia reluxára emlékeztet, ami könnyen porosodik, ám nehezen takarítható. Milyen megoldások léteznek a tisztán tartására?

A ma forgalomban lévő zsaluzia számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel elődei még nem. Egyik, hogy elektronikusan pontosan szabályozható a bejutó fény mennyisége – a lamellák dőlésszögének beállításával -, így az árnyékolás kérdés is korszerűen oldható meg. Ezen kívül a hatalmas ablakfelületekre (pl. egy 4 méteres emelő-toló ajtóra) nem gyártanak redőnyt, csak zsaluziát. Az alumínium, amiből készül, amellett, hogy masszív, elegáns megjelenést kölcsönöz az épületnek, időtálló és színben is bőséges választékkal bír. Tisztítása kintről, nagy nyomású vizes berendezéssel (gőzborotvával) megoldható.

Akár egy épületen belül is lehet mindkettőt alkalmazni mint az alábbi referenciánkon, ahol a felső szinten redőnyt, míg a földszinten zsaluziát építettek be.

Redőny és zsaluzia egy ház homlokzatán
Redőny és zsaluzia teljes harmóniában egy homlokzaton

Ezen felül az Internorm termékpalettáján szerepel egy ún. kapcsolt szárnyú ablak, aminek sajátossága, hogy az árnyékolás az üvegrétegek között helyezkedik el, kiküszöbölve ezzel a porosodás lehetőségét. Teljes fényzárásra képes, elektromosan vezérelhető és a kültéri zsaluziánál is több, csaknem 15 féle színben választható. További részletekért érdeklődjön kereskedőpartnereinknél, vagy látogasson el központi bemutatótermünkbe!

Árnyékolás az üvegrétegek között

5. Designházat szeretnénk nagy üvegfelületekkel. A tervezőnk vászon árnyékolót szeretne, mert az a szép. De vajon elég hatékony-e egy zsaluziához képest? Attól is tartok, hogy gyorsan elszakad, tönkremegy. Igaz ez?

A mai technológiáknak hála a külső szövetárnyékolók esetében kifejezetten erre a célra fejlesztett UV álló, strapabíró anyagokat alkalmaznak, melyek képesek hosszú távon ellenállni a napsugárzásnak és az időjárás viszontagságainak. Amellett, hogy többféle színben, valamint fénystop és fényáteresztő kivitelben egyaránt kaphatók, a szabadalmaztatott szorító szerkezetnek köszönhetően utólag is sérülésmentesen felszerelhetők. A különbség az, ahogy zsaluziával, a lamella billentésével jobban tudjuk szabályozni a fénymennyiséget az árnyékoló, ill. redőny fel- és leengedésével szemben. A meghibásodás minimalizálása végett fontos, hogy a gyártói utasításokat mindig tartsuk be!

6. Egy lakásban lakunk, ahol nem tudunk most ablakot cserélni, és nincsen semmilyen árnyékolásunk. Van valamit javasolni az árnyékolásra?

Erre a legmegfelelőbb megoldás a Schlotterer vállalat egyedülálló újítása, nevezetesen a BLINOS ROLLO  – egy külső szövetárnyékoló-, mely fúrás és csavarok nélkül csíptethető a külső ablakkeretre. Nincs redőnydoboza, megfelelő méretben rendelve utólag is könnyen rögzíthető a meglévő ablak megsértése nélkül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük