Tények és tévhitek a háromrétegű ablakról

Tények és tévhitek a háromrétegű ablakról

Ablaküvegek – rétegek

Sorozatunk következő állomásán az üveggel kapcsolatos tényeket és tévhiteket járjuk körbe. Számos olyan kérdés merülhet fel bennünk, amire jó meghallgatni a szakember válaszát még akkor is, ha elsőre roppant nyilvánvalónak tűnik is a válasz.

1. Extrém magas fűtésköltséggel kell számolnunk, ha otthonunkban falakat helyettesítő üvegfelületek mellett döntöttünk?

A modern építészeti trendeknél alapfeltétel a keskeny ablakkeret és hatalmas üvegfelület. Ám mégsem volna szerencsés beáldozni a megfelelő hőszigetelést a design oltárán, ezért az Internorm már alapkivitelben minden ablakához biztosítja az ECLAZ® prémium-üvegbevonatot. Hogyan is képzelhetjük el a technológiát? A fényspektrum kék tartományát keresztülvezetjük felerősítve az üvegen és ezzel akár 10%-kal több napfényhez jutunk – akár egy 3-rétegű hőszigetelő üvegnél is. Ez a lakótereket még világosabbá és barátságosabbá teszi, illetve egyidejűleg kitűnő ablak-szigetelést és magasabb energiahatékonyságot biztosít. Mivel az üveg kitűnően szigeteli a belső tereket, csökkenti ezzel a fűtési költségeket, miközben nagyon magas a CO2-elnyelés (akár 11%). Eközben a kilátás zavartalan és színsemleges. Az üvegek külső oldali nézete is természetesen szép, mert az üvegnek csekély a külső tükröződése.

2. Sötétebb lesz-e a helységben, ha kettő helyett három rétegű üveggel ellátott ablakot építünk be?

Alapesetben igen, hiszen az a plusz egy üvegréteg is elnyel valamennyit a fényből. Azonban az Internorm fentiekben bemutatott Eclaz üvegbevonatával ez a probléma kiküszöbölhető.
Internorm 3 rétegű üveg

3. Van-e külön három rétegű ablakokra vonatkozó szellőztetési szabály?

A kettő-, illetve háromrétegű szerkezetek között ebből a szempontból nincs összefüggés a szellőztetési javaslatok terén, de mindig hangsúlyozom a szellőztetés fontosságát.

4. Árnyékolás rásegítésre érdemes-e lefóliáztatni az ablakokat a déli oldalon?

Semmiképp nem javasolnám. A termékek úgy lettek kifejlesztve, hogy optimális fényáteresztéssel bírnak. Természetesen a korszerű árnyékolástechnikával ügyfeleink egyedi igényeit is tudjuk támogatni, legyen szó távirányítással vezérelhető, okoseszközökkel elérhető, napenergiát felhasználó, vagy éppen időzíthető árnyékolásról. Az Internorm I-tec Smart Window megoldásai innovatív és személyre szabott megoldásokkal szolgálnak. Ráadásul gondoljunk csak bele, télen mennyire örülnénk, ha egy kis napfény jutna be a lakásba!

Internorm ITec Smart Window5. Van-e üvegbe építhető fűtés?

Az üveg maga nem fűt, sem az ablakszerkezetek. A Nap melegít. Emiatt megfelelő tájolással, méretezéssel és üvegezéssel egy ablak energiamérlege akár pozitív is lehet.

6. Tudja-e változtatni az üveg az átlátszóságát? Esetleg napfényre sötétedik, mint a szemüvegek, vagy belső világításra opálossá válik, hogy megakadályozza a belátást az intimebb helységekbe?

Létezik már ez a technológia, de pillanatnyilag túlságosan magas a költsége ahhoz, hogy kereskedői forgalomban elterjedhessen. A kérdés azonban nem áll távol a valóságtól, könnyen elképzelhető, hogy ez a jövő.
Addig is az Internorm különösen az ilyen igények miatt fejlesztette ki a kapcsolt szárnyú ablakprofilját, ami ablakrétegek közötti beépített árnyékolást jelent, és emellett háromszoros védelmet is biztosít: belátás elleni védelmet, hő-, és hangszigetelést egyaránt. A kapcsolt szárnyú ablak rendelhető műanyag-alu (KV440 ) és fa/-alu (HV 350), akár napelemes kivitelben is.

7. Ha már a hőszigetelés kérdése is szóba került, a két rétegűvel szemben a három rétegű üvegezés mit jelent ezen a téren?

Az a plusz egy üvegréteg valóban sokat számít hőszigetelés szempontjából. Sokszor járok olyan felújítás előtt álló házban, ahol nagy üvegfelületek vannak, és a korábbi építési technológiának megfelelően kétrétegűek az ablakok. Jól megfigyelhető, hogy legtöbbször szobrok és növények sorakoznak az ablak előtt – nem véletlenül.
Közvetlenül az ablak közelében nem komfortos tartózkodni.

3-rétegű üveg energia-egyensúlySzámokban is kimutatható: -10 °C kinti hőmérséklet mellett az ablak belső felülete két rétegű üveg esetén 8 °C, ugyanez három rétegnél 17-18 °C. Ez az akár 10 fokos különbség elegendő ahhoz, hogy háromrétegűnél nyugodtan odatolhassunk egy fotelt egy teraszajtóhoz. Ráadásul (a kiváló komfortérzet mellett) sokkal kisebb mértékben fordul elő párásodás a 3 üvegrétegnél. A kevesebb energiaveszteség a fűtésszámlán akár 20-25%-os megtakarítást is jelenthet. (Megjegyzés: ez az összeg az ablakfelületek méretétől, tájolástól, falak hőszigetelésétől is függ.)
A központi bemutatóteremben van egy olyan installációnk, ahol egy mélyhűtő ajtaján lecserélve építettünk be egy kétrétegű, illetve egy három üvegréteggel készült ablakot. Az eredmény tapintható. Aki nem hiszi, járjon utána!

Internorm bemutatóterem

8. Mennyivel jobb a három rétegű üvegek hangszigetelése?

A hanghullámok a levegőben terjednek. Az üvegek rétegeinek növelése önmagában nem elegendő a jobb hangszigetelési értékek eléréséhez. Három nélkülözhetetlen tényezőtől függ a kiváló hangszigetelés: szakszerű beépítés, tökéletes légzárás és megfelelő üvegezés. Ezek bármelyikének hiánya esetén a jó hangszigetelés nem garantálható. Természetesen fontos szempont az üveg vastagsága és ennélfogva a tömege is. Ez utóbbi változtatásával, esetleg a légrések eltérő vastagságával is játszhatunk a jobb hangszigetelés eléréséhez. Az asszimetria ugyanis jól megtöri a hanghullámokat. Az Internorm csaknem 200 féle üveget forgalmaz. Kérjék bátran szakembereink segítségét álmaik otthonának megvalósításához.

9. Érdemes-e biztonsági üvegre költeni?

Fontos tisztáznunk, hogy ilyen döntések előtt is érdemes felsorolni egyéni kívánságainkat, ugyanis beszélhetünk aktív- és passzív biztonságról egyaránt. Az aktív biztonság a betörésvédelemre vonatkozik. Itt a két üvegréteg közé ragasztott fóliát alkalmazzuk. A passzív biztonság a törés esetén bekövetkező balesetek elkerülése miatt fontos. Ez esetben a hőedzett üveget javasoljuk, ami morzsalékosan berobban, akár az autókon a szélvédő, ezért nem vágja meg az embert. Ha ezek közül bármelyik fontos szempont lehet, érdemes szakembereinkkel konzultálni a részletekről, hogy pontosan melyik helységbe milyen szempontok szerint válasszák a biztonsági üveget.

10. Három üvegréteg sokkal nehezebb, mint kettő. Ha egy régi teraszajtót szeretnék cserélni és a cserével plusz egy üvegrétegre is áldozni, akkor jelenthet-e problémát a többletsúly?

A két réteghez képest a három üveg valóban 50 %-kal több súlyt jelent. Abban az esetben, ha nem az egész szerkezetet, csak az üveget szeretné cserélni, valóban problémát okozhat, ugyanis a régi profil és a régi vasalat nem bírja el a többletsúlyt. Az Internorm a profiljait azonban már a 3 üvegrétegre fejlesztette, ezért nem jelenthet gondot az üvegek tömege egy új teraszajtónál.

HF 310 metszet11. Létezik-e öntisztulós üveg?

Létezik. Kifejezetten olyan helyekre javasoljuk, ahol nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető helyre kerül beépítésre egy-egy ablak. Az öntisztulásnak két feltétele van. Érje napfény és esővíz. A mechanizmust úgy kell elképzelni, hogy az ablak külső rétege kap egy kémiai bevonatot, amit a napfény képes aktiválni. Ez megakadályozza azt, hogy a szennyeződések az ablakhoz tapadjanak, ezért az esővíz könnyedén lemossa azokat.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük