Nyaralás helyett házbővítés

Házfelújítás Internorm nyílászárókkal

Nyaralás helyett házbővítés

„Imádom a mostani házamat, de ráfért egy kis modernizálás a közel 20 éves épületre, hogy léphessek egy komfortfokozatot. Ezzel a hozzáépítéssel sikerült.”  E szavakkal invitált bennünket rendhagyó terepszemlére az Internorm vezető tanácsadója. Kardos Géza némi elfogultsággal, ám annál hitelesebben tud nyilatkozni az ablakokról, hiszen ő maga is ügyfele a cégnek, ahol dolgozik.

Hány éve épült a ház?

2002-ben láttam neki az építkezésnek. Most, hogy utánaszámolok, idén lett nagykorú a házam!

Mit tartott fontosnak akkoriban és mit tenne másként, ha újra belevágna?

Már akkor is tisztában voltam vele, hogy az építőanyagok közül az ablak az egyik legmeghatározóbb eleme annak, hogy ki milyen életminőségben él otthonában. Az ablak ugyanis a leghidegebb pont a lakásban csakúgy, mint egy fülledt nyári napon a hideg sör az asztalon. A meleg levegő az ablakhoz vándorol, ott lehűl és leszáll a padló felé. Fűtés hatására a meleg levegő megint felszáll, majd ismét lecsapódik. Gyakorlatilag folyamatos légmozgás van a szobában. Nem tudjuk pontosan, hogy miért, csak nem érezzük komfortosan magunkat. Ha viszont megállapodunk a jó hőszigetelő ablakoknál, ez a légmozgás jelentősen csökken. Abban az egyben tehát biztos voltam, hogy csakis prémium minőségű nyílászáró jöhet szóba. Lelkiismeretes laikusként kutattam a piacot és ennek során kerültem kapcsolatba az osztrák ablakgyártó vállalat magyarországi ügyvezető igazgatójával. Elég gyorsan letettem és tartom azóta is a voksomat az Internorm mellett.

jó állapotú családi ház a 2000-es évek stílusában
Egy jó állapotú családi ház a 2000-es évek stílusában

Milyen különbséget lát az akkori és a mostani építészeti trendekben?

Abban az időben a magyar piacon még hallani sem lehetett három rétegű üvegről. Mára már gyakorlatilag ott tartunk, hogy minden valamire való ablak három rétegű üvegezéssel készül. Ráadásul a beépítés módja is sokat változott, akkoriban a RAL-beépítés ismeretlen volt. Az, hogy a 18 évvel ezelőtti rendelésem egy gombnyomással előkerült az Internorm ügyfélnyilvántartó rendszeréből, amikor egy ablakomhoz szúnyoghálót akartam rendelni, szintén azt támasztja alá, hogy jó döntést hoztam. Akkoriban még 90×150 cm-es ablakokban gondolkodtam, ma már a földtől a plafonig érő üveggel tudtam csak elképzelni az átalakítást.

Kilátás a japánkertre
Pazar kilátás a pompás japánkertre

Mi mozgatta, hogy hozzálásson a modernizáláshoz?

Nagyon szeretem a természetet, éppen ezért is ilyen szép nagy a kertem! Nem veteményes, inkább díszkert, különleges növényekkel, sok kavicsággyal. Itt van például egy százéves olajfám, amit születésnapomra kaptam, az ott egy 2,5 méteres, tányérosra nyírt bonsai jellegű bokor, egy különleges kínai selyemfenyő, és egy bambusz erdő hozzá illő lámpásokkal, ráadásul lakik itt egy karvaly is. Mindez karnyújtásnyira tőlünk. Nagyon büszke vagyok a kertemre és szívem vágya volt, hogy minél közelebb kerüljek a természethez! Szeretem figyelni, ahogy minden évszakban más-más színben pompázik, én pedig így benne lehetek mindennek a közepében. Fantasztikus érzés!

Kavicságy a fedett teraszhoz
Kavicságy vezet a fedett teraszra

Milyen változásokat eszközölt 18 év után?

Az idei korszerűsítési projektem tulajdonképpen egy 5×6 méteres hozzáépült toldalékkal bővítette a klasszikus téglalap alaprajzú házat. Eredetileg pihenő télikertnek szántam, egy olyan teret szerettem volna létrehozni, ami alkalmas a mediterrán növényeim teleltetésére is. Így lett ez egy padlófűtéssel ellátott, földtől plafonig érő üvegkalitka a ház déli oldalán. Itt is kifejezetten fontos volt, hogy az üvegek jó hőszigetelési paraméterekkel bírjanak, hiszen ebből áll az épület, szinte nincs is fal. A kert felé nyitott oldalon a 3 méteres üvegfal üvegsarokkkal

csatlakozik egy két irányba széthúzható 6 méteres emelő-toló ajtóhoz (HS 330 fa/alumínium). Amikor megpillantottam készen a 9 méternyi üvegfelületet, rájöttem, hogy télikertnek ez enyhén szólva is luxus. Többé nem volt kérdés, hogy ez lesz a kedvenc helyünk!

Alacsony küszöbű emelő-toló ajtó
Az alacsony küszöbös emelő-toló ajtó közvetlen kijáratot biztosít a kertbe

Milyen szerepet tölt be most ez az új toldalék?

Ide költöztettük a ház észak-keleti homlokzatáról a konyhát, hatalmas konyhaszigettel a közepén, magasított pulttal, reggeliző székekkel. A családunk nagyrészt itt tölti az életét, ez lett a központi helyünk, mindannyian kijelenthetjük, hogy fényévekkel jobb érzés így itthon lenni, pedig korábban is fontos szempont volt számunkra a hétköznapi kényelem. Ráadásul ezzel a cserével az irodám a nappaliból átkerülhet egy külön szobába.

kozpontban-a-konyha-etkezo
Otthonunk központi helye

Mekkora felfordulással járt az átépítés?

Tulajdonképpen a tető megbontása nélkül került egy üveg téglatest a ház kert felőli oldalára közvetlenül a nappali mellé. A kivitelezési munkálatok jelentős része kívül zajlott, így nem is kellett erre az időszakra elköltöznünk. Kb. 3 hónap alatt lezajlott a teljes átalakítás.

Amikor hozzákezdtem az átépítéshez, azt terveztem, hogy szépen fokozatosan további újításokat is végzünk majd, ám olyan jól sikerült ez az ütem, hogy maximálisan elégedettek vagyunk az eredménnyel, a többi ráér!

Szúnyogháló ablak nélkül
A teraszon szúnyogháló nélkül átok lenne a természet közelsége

Úgy látom, hogy a nyitott teraszt körben szúnyogháló védi. Hogy bírja a szelet?

Örülök, hogy megkérdezte, ugyanis ez az én kis házi kísérletem, ugyanis még nem telepítettünk ablak nélkül szúnyoghálót. A Szigetközben köztudottan szeles az időjárás, viszont ezek a 4,3 m széles / 2,7 m magas, tolókeretre szerelt, Schlotterer szerkezetek ablak nélkül is kiválóan állják a sarat, azaz a szelet. Természetesen nem felejtkeztünk meg a hatalmas üvegfelületek árnyékolásáról sem. A zsaluzia sokat segít a nyári hőség elviselésén.

Úgy voltam vele, hogy a nyaralásra szánt összegen olyanná alakítom az otthonunkat, ahol élvezet minden itt töltött perc. Teljes mértékben sikerült. Szívesen maradunk itthon!

Internorm termékek:

HS 330 emelő-toló ajtó (kívül antracitszürke alumínium borítással, belül FI 501)

Fotó: Batár Zsolt

Az Internorm termékeket az Internorm Stúdió Kft. szállította és építette be.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük