Hétköznapi luxus egy zéró energiás házban

Zéró energiás passzívház Internorm nyílászárókkal

Hétköznapi luxus egy zéró energiás házban

Napba néző házként  emlegetik ezt az első ránézésre teljesen hétköznapinak tűnő, ám tartalmát tekintve futurisztikusan intelligens családi házat. A tervezővel, Szekér Lászlóval beszélgettünk az első napelemes cseréppel fedett, zéró energiás passzívházról, ahol az ablakok az energiahatékonyság kulcselemei voltak.

Karakteres passzívház
A karakteres passzív ház napba kacsintó ablakaival az udvari homlokzaton

Hogyan született a döntés, hogy passzívházat épít a megrendelő?

2017 novemberében a Passzívház Nyílt Napokon ismerkedtünk meg, ahol már az első beszélgetésünk során rövidre is zártuk, hogy ez az, amit szeretnének. Két telitalálatos mondatot emlegetnek az első találkozónkról, nevezetesen a „nem kell rezsire költeni” és, hogy „nem fog fázni a lábuk”. Valójában a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a takarékosság mentén döntöttek úgy, hogy passzív házat építenek, annál is inkább, mert ilyen módon egy intelligens, hosszú élettartamú, energiahatékony és kényelmes otthon született.

Emeleti hálószobák sok fénnyel
Az ideális tájolásnak köszönhetően a napfény élettel tölti meg az emeleti hálószobákat is

Miben rejlik ennek a háznak a sikere?

Ez volt az első napelemes cseréppel fedett zéró energiás passzívház Magyarországon 2018-ban, ahol extra költségekről szó sem volt, sőt! Minőségi anyagok mellett ugyanannyi költséggel épült, mint más esetben egy nem passzívház. Lakva az is bebizonyosodott, hogy a napelem megtermeli az épület saját áramigényét. Véleményem szerint a gondos kalkuláció és a precíz építészeti-, épületgépészeti-, statikai-, és elektromos tervezés a sikerének kulcsa.

Minimalista berendezés határtalan térérzettel
Minimalista berendezés határtalan térérzettel a természetes fény ölelésében

Milyen különleges „felszerelésekkel” bír a családi ház?

Elsőként kiemelném, hogy ez egy második generációs passzív háznak minősül, ami a megújuló források integrálásával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Kialakítását tekintve teljesen kompakt, délre tájolt építményről beszélünk. A felnyitott homlokzatán az árnyékolást a konzolos erkély és tetőkinyúlás látja el, de szükség esetén motoros redőny is leengedhető. A ház északi, utcai homlokzatán csupán a minimálisan szükséges nyílászárókat tettünk, a fűtetlen garázs tömege veszi fel az utcafront vonalát. A garázs és épület között egy nagy konzolos előtetőt helyeztünk el.

Garázs az épület északi részén
Az épületet annak északi felén elhelyezett konzolos előtető köti össze a garázzsal

Ezen kívül ott van a nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés, a talajkörös, hőcserélős földhőhasznosítás és a nagy hatékonyságú inverteres fűtő-hűtő készülék biztosítja, hogy a „zéró ház” minimális fűtéssel vagy hűtéssel, üzemeljen, kényelmesen tartva a 20-25 fok közötti hőmérsékletet évszaktól függően. Így fordulhat elő az, hogy télen kellemesen meleg a padló – padlófűtés nélkül, huzatmentes a lakás (légtömör kialakításnak és hőhídmentességnek köszönhetően), egyenletes a hőeloszlás, nincsenek hideg sarkok, nincs penész, állandóan friss és tiszta levegő van a házban. A passzívház szintű hőszigetelt és hermetikusan zárt épületburok miatt pedig gyógyító csend van a házban.

Meghitt olvasókuckó kellemes kilátással
Meghitt olvasókuckó kellemes kilátással puha kellékekkel

Mi számít újításnak az első generációs házakhoz képest?

A tetőn egy 5,2 kW-os szolár rendszert telepítettünk, Magyarországon az elsők között volt a napelemes cserép alkalmazása. A rendszer egy minimális tárolás mellett a hálózatra táplál vissza, de lehetőség van a sziget üzemmód kialakítására is, így a későbbiekben akár a teljes autonómia is elérhető.

A hatékonyságot alapvetően a passzívházakhoz kifejlesztett háromrétegű, kiváló hőszigetelésű szolárüvegezéssel, és a hőhídmentes, légtömör  hőszigeteléssel értük el. A tetőről nyert esővizet pedig felfogjuk egy 35 m3-es ciszternában, és hasznosítjuk ahol lehet: wc öblítés, mosás, takarítás, öntözés stb.

A ház emiatt víztakarékos is. Az is fontos, hogy a beköltözés pillanatától kezdve minden fogyasztási adatot mérünk és dokumentálunk. Az összehangolt megoldásoknak köszönhetően hitelesen kijelenthetjük, hogy a ház teljes energiaigénye egyenlő a nullával.

Úgy gondolom, mérföldkő ez a ház a passzívházak sorában, kicsit megelőztük korunkat. Klímabiztos, zéróenergiás.

Internorm bejárati ajtóval
Markáns első benyomás az északi oldalra betervezett bejárati ajtón át

Hogyan tudott egyszerre eleget tenni a család igényeinek és megfelelni a szigorú kritériumoknak?

Egy passzívház igénye mind a tervező, mind a kivitelező a számára motivációt és számon kérhetőséget jelent, hogy hozza-e a ház az elvárt minőséget. Viszonylag egyszerű alaprajzzal született a két szinten 136 m2 (nettó alapterülete 135,09 m2 + garázs 36,04 m2) alapterületű otthon terve.

A megrendelő egy kisgyermekes család, akik már akkor tudták, hogy pillanatokon belül nagycsaládosokká avanzsálnak, ezért ennek megfelelően az emeleten három gyerekszobát és a földszinten egy kifejezetten nagy teret kanyarítottunk az alaprajzra úgy, hogy a konyhából is rá lehet látni, ráadásul a kertbe történő kijárás is „gyerekbiztos” és átlátható.

Tágas nappali-étkező-konyha a földszinten
Az önfeledt gyerekzsivaj ideális színtere a tágas nappali – étkező – konyha a földszinten

A másik hangsúlyos kérésük az volt, hogy nagy ablakok kerüljenek a házra annak érdekében, hogy a természetes fény minél jobban átjárhassa otthonukat. Ezen elvárás mentén kerültek az ablakok szinte csak a déli homlokzatra, mindvégig szem előtt tartva a szigorú műszaki követelményeket. Ehhez az Internorm háromrétegű üvegezésű, műanyag/alu ablakait és teraszajtajait javasoltam. A földszinten a hatalmas fix üvegeket bukó-nyíló teraszajtóval tagoltam.

Az emeleten is megtartottam az ablakok kiosztásának ütemét. Mivel igen csekély azon napok száma, amikor a kinti hőmérséklet éppen megfelel az elvárt bentinek, így a nyári hővédelem miatt is a nyíló teraszajtókat részesítettük előnyben az emelő-toló ajtók helyett. Ezzel együtt a valódi kihívást az alapos hőhídmentesítés jelentette, amihez az Internorm biztosította hőszigetelési értékek adták a biztos alapot.

Az utcafronti homlokzat
Az utcafronti homlokzat titokzatossága a gazdag belső tartalomról árulkodik

Mire a legbüszkébb a megoldások közül?

Leginkább az egész munkamenetre. Mind a tervezés és kivitelezés egy helyen összpontosult, így tudtuk elérni azt, hogy csúszás nélkül, pontosan 8 hónap alatt az álomból és kézzelfogható valóság lett. Komfortbeli kompromisszumok nélkül, költséghatékonyan, reálisan megfizethető árak mellett. Egy interaktív, grafikusan támogatott kivitelezési modellezést használtunk szoros együttműködésben a szakág többi szereplőjével. Igazi összehangolt csapatmunka volt megrendelői és kivitelezői oldalról is. Az eredmény pedig magáért beszél!

A képeken az alábbi Internorm termékek láthatóak:

Internorm KF 500 (amit 2020-ban a KF 520 váltott fel) műanyag/alumínium ablak és teraszajtó (belül: fehér műanyag, kívül HM 907 külső aluborítással), valamint mellékbejárati ajtó

Tervező és kivitelező: Szekér László DLA, Zéróenergiás Tervezés Kft.

Fotó: Batár Zsolt

Az Internorm termékeket az Ajtódesign Kft. szállította és építette be.

Részletes / műszaki paraméterek:

  • Az épület termikus héjazatának felülete a vonatkozó szabvány szerint számolva 353,66 m2. Légtömör kialakítás, az kivitelezés végén Blower-door teszt MSZ EN 13 829 szabvány B eljárása szerint, Az épület az n 50,átlag = 0,505 1/h értékkel a passzívházakra megadott légtömörségi követelményt kielégíti.
  • PHPP szerint számolt fűtési energiaigény: 13 kWh/m2,év
  • Passzívház-nyílászárók az Internormtól, 3 rétegű szolár üveggel. Üveg távtartó: ISO, üvegbevonat: solarXPlus. Ablak hőszigetelő érték: 0,69 W/m˛K. Ablak hangszigetelő érték: 35dB. g-érték: 0,55

Online monitoring – megépülés utáni teljesítmény mérése folyamatosan (napelemek hozama, elektromos fogyasztók, vízfogyasztás, esővíz felhasználás), hőkamerás ellenőrzés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük