Engedd be a napfényt!

Pazar látvány és magas műszaki tartalom az Internormtól

Engedd be a napfényt!

Az ablak a kortárs építészeti trendek primadonnája – az akár faltól-falig tartó üvegfelületek, a minél teljesebb panorámát nyújtó kilátás lehetősége könnyen elviszi a show-t egy-egy épület megjelenésében. A tekintetet megbabonázzák a fényes síkok, melyek légiessé és kecsessé teszik a homlokzat összképét. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott otthon az üveghez hasonlóan törékeny lenne. Az átgondolt dizájnnak és a magas műszaki tartalomnak hála, már nem kell kompromisszumot kötni az otthonteremtésben külcsín és belbecs között.

Az építészet gourmandjai az Internorm 2020/21-es katalógusát böngészve igazi ínyencségekre bukkannak ablakfronton: és ez az unikális jelleg nemcsak a pazar látványra, hanem az átgondolt, magas műszaki tartalomra is vonatkozik.

A betolakodók kint maradnak

A precíz osztrák technológia most debütáló sztárja a KF 520 ablak, mely éppen attól lesz épületenergetikai és biztonsági szempontból egyaránt verhetetlen más ablakokhoz képest, aminek megragadó külsejét is köszönheti! A KF 520 látható üvegszárnyas kerete ugyanis meglepően keskeny, beépítve szinte láthatatlan; ezáltal maximálisan engedi érvényesülni az üveg előnyös tulajdonságait a lehető legnagyobb felületen.

Internorm hatalmas üvegtáblák

Felületes szemlélő szinte azt hihetné, hogy beépített üvegezésről van szó – annál meglepőbb lesz, amikor a hatalmas üvegtáblák könnyedén, csendesen megmozdulnak nyitáskor! A keret keskeny ugyan, de lényegében kikezdhetetlen: az ablakszárnyba a forradalmi, konkurencia nélküli vasalat, az I-tec Secure van beépítve, ami az ablak kiemelését szinte lehetetlenné teszi. A keretbe teljesen belesimuló csappantyúk záródáskor a tokba hatolnak, így maximális betörésvédelmet biztosítanak. Biztonsági üveggel kombinálva bevehetetlen várrá teszik az otthont az illetéktelenek számára. De hogyan is vált egy eredetileg pusztán funkcionális nyílászáró az épület külsejét, biztonságát és energiafogyasztását nagyban meghatározó kulcsfigurává?

Biztonság Internorm módra

Napfürdő a négy fal közt

Az ideális otthon mindenkinek mást jelent, egyvalami azonban közös pont az elvárások tengerében: az otthon legyen békés, nyugodt, biztonságos és inspiráló közeg, egy sziget, ahol feltöltekezhetünk a mindennapok zűrzavarát magunk mögött hagyva. Ehhez nyújt komoly segítséget, ha az otthonba elegendő mennyiségű természetes antidepresszáns, éltető napfény jut be. Nem mindegy azonban, milyen úton haladva ér el a napsugár a szobákba, és ott hogyan hasznosul.

A falak közti napfürdőzésért ugyanis akár komoly árat is fizethetünk: nem csak azért, mert az üvegfelületet adó nyílászárók egy négyzetméterre vetített bekerülési ára a fal felületének többszöröse. A nyílászárók körül – nem megfelelő anyagválasztás vagy beépítés esetén – hőhidak alakulhatnak ki, utat nyitva a hőszökésnek. Mindez nyomot hagy a fűtésszámlán, emellett a lakás energia-kibocsátása által a környezetre rótt terheket is súlyosbítja. Ráadásul a gyengébb minőségű ablakok gyakran hívatlan látogatók számára jelentenek felhívást a keringőre – a betörők kedvelt módszere rajtuk keresztül behatolni a lakásba.

Sikkes üvegfelületek

Egy letisztult, a modern építészeti trendek szerint épült háznak azonban épp az üvegfelületek adják a sikket, a zamatot, s garantálják a szabadság érzetét. Szerencsére nem is kell spórolni velük, ha jól választottunk: az Internorm által gyártott és forgalmazott ablakok kimaxolják a beengedett napfénymennyiséget, kiváló légtömörséget biztosítanak, és távol tartják a betolakodókat is!

Szép is, megbízható is

Az Internorm új generációs műanyag-alumínium nyílászárója, a kecses és intelligens KF 520 egyszerre képes több fényt, nagyobb biztonságot és kiemelkedő energiahatékonyságot biztosítani. Hogy mi a titka? Az, hogy egy modern ablaktól, teraszajtótól elvárás a három réteg, nem újdonság. Ám minél több rétegű az ablak, annál kevesebb napfényt enged át: egy háromrétegű üvegablak sokkal kevesebb fénynek ad szabad utat egy kétrétegűhöz képest.

Az Internorm azonban kicselezte ezt a fizikai jelenséget: a KF 520 például már alapfelszereltségként kapott egy prémium üvegbevonatot. Az ECLAZ® a kék fénytartományt egyfajta természetes erősítőként használva 10%-kal több napfény beengedését teszi lehetővé. Ennek köszönhetően az ablak télen a napsütéses órák alatt bónusz radiátorként szolgál – a környezet nagy örömére, ezáltal ugyanis az adott épület akár 11%-kal kevesebb széndioxidot bocsát ki.

Több fény, több meleg, több jókedv

A napfényt azonban nem elég beengedni, a melegét hideg időben meg is kell őrizni – ehhez az szükséges, hogy a nyílászáró biztosítsa a megfelelő légtömörséget a lakásban, s hőszigetelő képessége is a falakhoz hasonlóan jó legyen. A három réteg üveg ideális hőszigetelési mutatókkal rendelkezik már közel nulla energiaigényű épület kivitelezéséhez, vagy akár a passzívház szint eléréséhez is. Hőszigetelés szempontjából azonban legalább ugyanilyen fontos szerepe van az ablakkeretnek is, hiszen ha körülötte alakulnak ki hőhidak, akkor ca. 15-20%-a elvész a melegnek. A KF 520 – ahogy a gyártó összes többi nyílászárója – hő- és hangszigetelés szempontjából rendszert alkot, a hő- és hangszigetelési értékek így nem az egyes elemekre, hanem a teljes ablakra vonatkoznak.

letisztult, extravagáns látványvilág Internorm ablakokkal

Az Internorm legújabb innovációja tehát egy dizájner ablak, amely a kortárs építészet extravagáns, letisztult látványvilágának megvalósításához kiváló eszközt nyújt. A puszta esztétikumon túlmutatva az átgondolt, magas minőségű műszaki tartalom család- és környezetbarát, prémium termékké nemesíti a KF 520-at.

További inspirációért lapozzon bele az Internorm izgalmas megoldásait felvonultató online katalógusba, amit akár házhoz is rendelhet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük