Egy passzívház arcai. Design és játékosság szigorú szabályok mentén

Egy passzívház arcai Internorm nyílászárókkal

Egy passzívház arcai. Design és játékosság szigorú szabályok mentén

„Az élénk sárga, a fehér és a palaszürke kombinációját úgy találtuk ki, hogy akár egy marcipántortából is formázhattuk volna.” – meséli Szandbauer Valter, a ház tervezője. Cukrász kötődésről nem tudunk, ám a jövőbe mutató megoldások és energiatudatosság mentén született passzívházról annál inkább. A cikkben szereplő családi háznak a jól megválasztott ablakok és teraszajtók mellett sok olyan eleme van, ami a design mellett valódi környezettudatosságot és számokban mérhető költséghatékonyságot hordoz. Vegyük sorra ezeket!

Mitől lesz passzívház egy épület?

Azért nevezzük így a passzívházat, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre.

Itt fontos megemlítenünk azt az általános tévhitet, miszerint a passzívházak fűtés nélküli házak. Arról van szó, hogy a hőveszteségeket minimalizáljuk és a belső – emberek, világítás, háztartási- és technológiai berendezések hőleadásából származó – hőnyereséget maximalizáljuk.

műszaki átgondoltság és építészeti minőség
Szép példa arra, amikor a műszaki átgondoltság és az építészeti minőség találkozik

Ezt pontosan hogyan érik el?

Az a passzívház elve, hogy zárjuk le jól a házat a külső hatások ellen, jó épületszerkezetekkel, kitűnő nyílászárókkal Amennyire lehet, használjuk ki a napenergiát, és alakítsunk ki egy nagyon jó hatásfokkal bíró hővisszanyerős szellőző rendszert. Így a kellemes hőérzet az év nagy részében aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Ám mindez gondos tervezést, kivitelezést és a részletekre való odafigyelést igényel. Az eredmény számokban mérhető. Akár 90%-kal kevesebb fűtési költséggel jár, ami mindössze 1,5 m3 gáznak megfelelő energiával megoldható négyzetméterenként.

Bejárat kialakítása átgondoltan
A bejárati kialakítás is átgondoltságot és jól használhatóságot sugároz

Mi szólt a passzívház mellett?

Rögtön az első beszélgetésen szóba került, hogy a koncepció egy korszerű, jövőbe mutató megoldásokkal kivitelezett, olyan épület, ami hosszú távon is hozza a tőle elvárt előírásokat. Amint felmerült, hogy miben több a passzívház egy szimpla energiatakarékos épületnél, többé nem volt kérdés az épület energiahatékonyságára vonatkozó elvárás. A passzívház követelményrendszere egy 30 éve lefektetett, szigorú szabályok mentén kialakított, bizonyítottan időtálló rendszer. Ha már valaki ilyet épít, a passzívházzá minősítés már csak egy plusz hozadék.

Milyen kompromisszummal jár az ott élők számára ez a minőség?

Kompromisszumról nem tudok, sokkal inkább az előnyeit emelném ki. Amellett, hogy a környezettudatosság elvei mentén épült – minimális energiafelhasználással a CO2 kibocsátás rendkívül alacsony-, extra kevés fűtési költséggel üzemel (150.000- Ft/év). Kellemes hőérzettel érhető el egész évben a friss levegő minden helyiségben. Tekintettel a 24 cm-es, PIR hőszigetelésre, a határoló falak belső felületi hőmérséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével, így nem alakul ki huzat, sem pedig hideg sugárzás. A hőcserélős szellőző rendszernek köszönhetően szabályozott a páratartalom, ezért nem alakul ki penészedés, továbbá a szellőzőrendszer megfelelő szűrő alkalmazásával kiszűri a bejövő levegőben található pollenek akár 90%-át.

Mire kellett kifejezetten nagy gondot fordítania a tervezés során?

A teljesség igénye nélkül a passzívház tervezésénél vannak olyan kikerülhetetlenül fontos elvek, mint a megfelelő tájolás, amivel a fűtési időszakban a napenergia maximális kihasználását érjük el, vagyis törekszünk rá, hogy a legtöbb ablak délre nézzen. A telek adottságainak hála kivitelezhető volt, hogy a nyílászárók 85%-ban a hátsó kertre nézzenek, ami nemcsak  energetikailag jelentett kiváló megoldást, hiszen amellett, hogy a kert az utcáról nem látható, a legdíszesebb része a családi háznak. Így az egész család élvezheti a természetközeliséget és a szép kilátást.

A tájolásnál ugyanilyen fontos figyelnünk a nyári hővédelem biztosítására is, csak úgy, mint a szinte hőhídmentes szerkezetek betervezésére és a légtömörség biztosítására. Ennél az épületnél úgy oldottuk meg a természetes árnyékolást, hogy a felső szint minden irányban túllóg az alsó szint alapterületén. Így értük el, hogy télen, a Nap alacsony állása miatt melegíti a nappalit, nyáron viszont a felső terasz természetes árnyékolóként szolgál.

Természetes árnyékolás a felső szint túllógatásával
A természetes árnyékolást a felső szint túllógatásával oldották meg

A passzívházakba beépített nyílászárókra nagyon jó légtömörség jellemző, ezért 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek jöhetnek szóba.

Következő fontos, elengedhetetlen elem a nagy hatékonyságú hővisszanyerő szellőztető berendezés. Ezt úgy kell érteni, hogy a külső térből beszívott és szűrő által megszűrt frisslevegőt a belső terekből elszívott elhasznált levegővel fűtjük. Így az épületből kidobott levegő hőenergiáját az itt alkalmazott gépészeti megoldásokkal ~83%-ban újra felhasználjuk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az extra hőszigetelés annak érdekében, hogy a falra, tetőre és padlószerkezetekre előírt hőtechnikai értékeknek eleget tegyünk. Itt még egy rövid gondolat erejéig visszakanyarodnék a nyílászárókhoz, hiszen rendkívül fontos az ablakok beépítése (RAL szalagos beépítést alkalmaztunk) azért, hogy a hőszigetelés kapcsolatai tökéletesen illeszkedjenek, akár egy jóminőségű kabátnál, ami akkor tartja a hőt, ha minden cipzár és patent a helyén van.

Milyen egyedi szempontjai voltak a megbízójának?

Ez is, mint minden passzívház tervezése meglehetősen komplex feladat, ugyanis egyszerre kell figyelembe venni építészeti, épületgépészeti, villamos- és gazdasági szempontokat úgy, hogy a megkövetelt teljesítményigény-értékek betarthatóak legyenek, természetesen mindvégig szem előtt tartva a leendő tulajdonosok egyedi kívánságait. A szóban forgó ház esetében ügyfeleim kifejezett kérése volt, hogy a nappali életteret úgy alakítsuk ki, hogy szinte eggyé válhassanak a természettel.

Ezt úgy értük el, hogy az étkező mellett, mintegy annak meghosszabbításaként kapott helyet a terasz, ami egy szépen gondozott kertre néz. A kettő közé beépített hatalmas összefüggő üvegfelületek jelentik az összeköttetést a természettel. Amellett, hogy kényelmes közlekedést biztosítanak, egy újfajta, határtalan térérzetet keltenek

Milyen további érdekességei vannak a háznak?

Az épület különböző pontjain visszaköszönő természetes kőburkolat egyedivé, karakteressé teszi a házat. Ez valójában egy 6 mm vastagságú palaburkolat, ami egy kifejezetten régi építőanyag, már a középkorban is alkalmazták tetőfedésre, illetve az iskolában ezen tanultak írni a diákok. Mostani modern építészetben homlokzati burkolóelemként használják egy hátszerkezetre felszerelve. Keletkezéséből adódóan egymástól lemezesen elváló anyagról van szó, ami attól függően, hogy honnan esik rá a napfény, szürkés kékes árnyalatokban játszik.

Törekedtünk arra, hogy minél több megjelenési formáját megmutassuk ennek a gyönyörű természetes anyagnak. Így kerülhetett belőle a beltérbe is a családi ereklyék számára fenntartott fali kazettákban. Még egy érdekes felhasználási módja, hogy kerítésbe épített lézergravírozott darabról olvasható le a házszám, ebbe lett elrejtve a kaputelefon és a postaláda bedobó nyílása is. A szürke, fehér és élénk napsárga színek kombinálásával és megfelelő elhelyezésükkel melegséget árasztó, élettel teli látványt értünk el.

Pala kőburkolat
Játék a palával: a kőburkolat nem csak a házszámot mutatja, de a kaputelefont és a postaládát rejti

Melyik megoldására a legbüszkébb?

Első sorban azért vagyok hálás, hogy a közös munka során a feltétlen bizalom mellett egy jóbaráti viszony is kialakult közöttünk. Szinte minden döntést megelőzően kikérték és legtöbb esetben meg is fogadták a véleményemet. Ennél fogva a belsőépítészeti munkálatok nagy részét is rám bízták a lépcsőház kialakításától a hálószobán át egészen a kandallóig. Ettől lett a végeredmény olyan összefogott, jól átgondolt, kompakt egész.

Teraszajtó padlótól plafonig
A hálószoba terét is nagyítja a padlótól a plafonig érő teraszajtó

Tervező: Szandbauer Valter V2 Építésziroda Kft.
Kivitelező: B2 Házak Kft.
Fotók: Szandbauer Valter

Internorm-termékek: fehér KF 500 műanyag/alumínium ablakok és teraszajtók (a KF 520 elődje), külső aluborítás színe antracit (HM716)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként olvashassa legfrissebb cikkeinket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük