Csakis a fa!

Csakis a fa!

Természetes, hogy a fa!

Sorozatunkban rövid kérdés-válasz felépítésű írásokon keresztül járunk körbe egy-egy témát. Ez alkalommal fókuszban a fa.

Ha a tulajdonos környezettudatos, milyen alapanyagokat válasszon inkább?

A természetesség szempontjából egyértelműen a fa javára billen a mérleg egy olyan építkezésnél vagy felújításnál, ahol az ablak is szóba kerül. Sokszor találkozni olyan kijelentéssel, hogy csakis a fa ablak jöhet számításba, akár festett formában is.

Első olvasatra meglepő, hiszen ránézésre vajon ki tud különbséget tenni egy fehér műanyag és egy fehér fa felület között?

Valóban, olykor laikusnak nehéz kérdés, mit is lát. A fa textúrája egyedi, olykor a festék látni engedi az erezetét, ezzel együtt, természetéből fakadóan melegséget áraszt és ezzel teszi otthonossá a lakóteret. De hadd áruljak el egy kis szakmai titkot: az Internormnál az illesztésekből lehet tudni, fáról vagy műanyagról beszélünk. Míg a fánál minden esetben hosszanti a vágás, a műanyagnál ún. gérvágásról beszélünk.

Mi lehet fontosabb szempont az otthonosságnál? Bizonyára az időtállóság. Ebben viszont a műanyag javára húzhatunk egy strigulát, nem?

Természetes anyag lévén a fa valóban sérülékenyebb és kevésbé időt álló, mint egy műanyag felület. A hagyományos fa ablakokhoz képest az Internorm ezért a  külső homlokzaton minden esetben alumínium borítást alkalmaz. Ez teljeskörű védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, legyen szó napsütésről vagy csapadékról.

Láthattunk korábban néhány hirdetést arra vonatkozóan, hogy az Internorm egy új, innovatív technológiát alkalmaz a faablak gyártásban. Hogyan kell ezt elképzelnünk?

Igen, ez az úgynevezett I-tec Core technológia, mely arra épít, hogy az ablak közepébe rétegelt, ragasztott fa hordozóréteget építenek be olyan módon, ahogy ez a rendkívül stabil tetőgerendáknál és áthidalóknál látható. Ez a fa lényegesen jobban ellenáll a nedvességnek, terhelhetőbb és kimondottan stabil.

Az  Internorm szeptemberi akciója fa ablakokra ad kedvezményt. Pontosan mit is jelent ez?

Az Internorm I-tec Core technológiájának köszönhetően olyan, az ablakgyártásban eddig nem tipikus fafajták is megjelenhetnek az ablak belső oldalán, mint a dió, a fehér kőris, vagy éppen a tölgy. Ez utóbbiak esetében más gyártóknál az ablak akár 50-100%-kal is drágább lehet egy lucfenyőből készült ablaknál. Az Internormnál ez a különbség 10-20% felárat jelent, amit most elengedünk.

Mi történik abban az esetben, ha fából szeretnénk egyedi megjelenést elérni? Kell szín és alapanyag között döntenünk?

Fa-alu ablakok esetén az alumíniumborítás színe kívánság szerint választható. A belső oldali színválaszték fa ablakoknál, konkrét típustól függően változhat. Lucfenyőnél 11 lazúrszín, fedőszínek esetén pedig a teljes RAL színskála elérhető, hogy ez ne szabjon határt a megrendelő elképzeléseinek. A kemény fafajtáknál, mint például a dió, kőris, vagy tölgy, 12 különféle színben gyártunk ablakokat. Kifejezetten figyelünk arra, hogy ezen típusok választásánál az egyedi megjelenés hangsúlyos legyen.

HF 410 színválaszték

Mire hívná még fel az érdeklődők figyelmét?

Internorm rejtett vasalatDesign szempontból is fontos, hogy az Internorm fa ablakok rejtett vasalattal készülnek. Ez azt jelenti, hogy nem látunk semmilyen vasalati elemet a zárt ablakoknál. Műszakilag is van ennek jelentősége: a belső gumitömítést ezeknél a vasalatoknál nem kell megszakítani, ellentétben a látható vasalatokkal, ezáltal a gumitömítés jobban tömít, jobb az ablak szigetelése.

És ha itt tartunk: bármilyen viccesnek is hangzik, de az ablak nyitásnak is vannak alapszabályai. Lásd erről következő írásunkat a kilincsekről.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük