Oázis a budai társasházban

Otthonosság Internorm ablakokkal

Oázis a budai társasházban

Cikkünkben egy két gyerekes család mesélt nekünk az otthonáról. Hogyan találták, milyen szempontok alapján választották, mely kérdésekben kellett kompromisszumot kötniük, mi volt a kiindulópont és hogyan valósultak meg az álmaik?

Azt mondják, aki egyszer megérezte a budai hegyek sajátságos atmoszféráját, többé nem keres máshol otthont. Így volt ezzel az a család is, akik a kistestvér érkezésével kezdték szűkösnek érezni korábbi, 65 m2-es lakásukat. A költözésen gondolkodva találtak rá mostani otthonukra. A telekvásárlás és saját családi ház építése szóba sem jött, olyat kellett teremteni, ahol mindazok a szempontok érvényesülnek, amelyek nélkül visszalépés lett volna a váltás. Szemtelenül rövid keresés után bukkantak rá a mostani otthonukra, így félő volt, hogy elhamarkodott döntést hoznak. Ám a mellékelt ábra azt mutatja, hogy tényleg ez volt az igazi.

Zajlik a felújítás a budai társasházban

Az alaprajz újragondolása

Egy, a hetvenes évek legelején épült társasház legfelső emeletén helyezkedik el az a fiatalosan elegáns, a család igényeit maximálisan tükröző fészek, amivé a teljes körű felújítást követően avanzsált a szóban forgó lakás. Maga az épület a korabeli stílusjegyeket hordozza, szögletes terek, impozáns klinkertégla burkolat, tágas lépcsőház, kellemes kis hátsó udvar. Maga a beltér eredeti állapotában megőrizve az első lakóitól vált eladóvá. Beosztása az akkori divatot tükrözte, hatalmas hall, spejz, a lakás közepén elhelyezkedő, ablaktalan fürdőszoba, robosztus gardróbszekrények, nagy nappali és két kis szoba. Az új tulajdonosok teljesen újragondolták az alaprajzot: a fürdőszobát mindenestől kiemelték, a kamrát beáldozták a dupla komfort oltárán, a konyhát pedig az étkező és nappali felé megnyitva sokkal szellősebb és világosabb teret kaptak. Az ablakok az északi homlokzatot leszámítva körben helyezkednek el, így a nap reggeltől délutánig besüt a lakásba.

étkező és nappali a felújítás után

A kihívás: ablakok az új igényekhez

Az ablakválasztás okozta az első fejtörést, ugyanis a külső megjelenés nem sok játékosságot engedett, az ügyfél pedig ragaszkodott ahhoz, hogy az eredetinél több fényt beengedő nyílászárók kerüljenek beépítésre. Így esett a választás az Internorm KF500-as ablakára, mivel egy olyan profil felelt meg az elvárásoknak, ami keskenyebb tok-szárny kombinációval, ezáltal nagyobb üvegfelülettel rendelkezik. Fehér műanyag szerkezetekkel, több fix üveggel és minimális osztásokkal oldották meg a kérdést. A KF500 mellett szólt az is, hogy pl. egy teraszajtó és egy fix üveg sorolásánál a keretek ugyanabban a magasságban futnak, nincsen hol magasabb, hol alacsonyabb tok egymás mellett.

Olvasósarok Internorm KF 500 ablakokkalA nappaliból lett gyerekszoba járt a legjobban, mivel ott az ablakok teraszra néznek, így az egységesség megbontása nélkül adott volt a lehetőség az üveg megnagyobbítására. A parapet lejjebb hozásával és az ablak alatt elhelyezkedő radiátor fölé álmodott kuckóval igazi, pihenésre csábító olvasósarkot hoztak létre. Ehhez a keskeny keretű fix ablakok ideális megoldást jelentettek. A friss levegőt a lapos küszöbös, nyíló teraszajtó biztosítja. A komfortérzetet az is fokozza, hogy ez a dél-keleti homlokzaton fekszik, így az év legnagyobb részében garantált a napsütés. A méretes gyerekszoba mászókötélnek és hintának is helyet ad, így a gyerekek mozgásigényét is garantáltan kielégíti.

Gyerekszoba a felújítás után

A varázslatos erkélyajtó

Az étkezőből lett hálószoba pedig az elegáns francia erkély miatt kis mérete ellenére is tágas érzetet kelt. A belső roló az otthonosságot erősíti, a homlokzati redőny pedig a pihentető alváshoz szükséges éjszakai sötétséget biztosítja.
A korábbi hálószoba most az étkező meghosszabbításaként egy légtérben fekszik és nappaliként funkcionál. A panorámát egy óriási diófa jelenti, vadregényes lombház érzetét kölcsönözve a bámészkodóknak.

Kis hálószoba elegáns franciaerkéllyel

Innen nézem, modern…

Hosszas fejtörést okozott a házba való beilleszkedés kérdése, ugyanis a lakók ellenezték a megjelenésében trendi és funkciójában korszerű bejárati ajtó beépítését, amihez az új tulajdonosok a fokozott biztonságra és hangszigetelésre vonatkozó igényük miatt ragaszkodtak. A lakberendező és a műszaki vezető kreatív megoldásával azonban ez az akadály is elhárult. Belülről megmaradt a modern kívánalmaknak megfelelő Internorm AT 310-es ajtó, ami a lépcsőház felé egy klasszikus, a ház többi bejárati ajtajához legjobban illeszkedő egyedi burkolatot kapott. Végül az üvegbetétekkel díszített bejárati ajtó a család kedvence lett, csak egy dolgot volt nehéz megszokniuk: hiába kiabálnak ki a szomszédnak, hogy jöjjön be, nem hallja…

Internorm bejárati ajtó átalakítássalA lakás értékét növeli, hogy minden helyiséget természetes fény világít be, illetve korszerű szellőző berendezés biztosítja a folyamatos friss levegőt. Ez utóbbi, a tulajdonosok álmodta amerikai konyhás élettérben kiemelten fontos. A konyha alapterülete mindössze 7 m2, mégis kényelmesen helyt ad egy jókora munkafelületnek, illetve minden szükséges konyhagépnek. Elrendezése mérnöki pontosságról árulkodik, egy mozdulattal minden elérhető, sőt, még egy beépített kamrát is rejt magában. A bal oldalon végighúzódó toronynak köszönhetően a jobb oldali falra nem kerültek felső szekrények. Ezzel az ötlettel a helység egyszerre szerény méretű és levegős.

Az átalakított konyhaAz alaprajz optimális átrajzolásával és a lakás jó adottságainak kihasználásával a végeredmény egy kellemesen otthonos, a bent lakó család igényeit maximálisan kiszolgáló, a szülők és a gyerekek álmait valóban megvalósító oázis született.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.